Sjefredaktør Gunnar Stavrum kommer med hard kritikk av sonderingspartnerne fra Arbeiderpartiet, SP og SV, som akkurat nå befinner seg på Hurdalsjøen Hotell og Spa for å greie ut om mulighetene for en flertallsregjering. «De rødgrønne toppene vil snakke i fred og jager journalistene med politi og vakter» er tittelen på kommentaren hans i Nettavisen i dag.

Han følger opp i ingressen med en påstand om at politier er «satt inn for å holde pressen unna de hemmelige sonderingene».

Operasjonsleder Svein Walle i Øst politidistrikt kjenner seg ikke igjen i påstanden om at de har jaget journalister fra området.

- Det kan jeg avkrefte. Når det gjelder politikere, eller vip-personer, så gjøres det alltid en risikovurdering og så blir det satt i verk noen tiltak i forhold til det. I forbindelse med dette, så er det med tanke på demonstranter. Vår jobb er å sørge for at sonderingene kan foregå på en fredelig og fin måte uten at de blir forstyrret, sier han til Kampanje.

- Er det journalister som har vært forstyrrelsen så langt?

- Ikke meg bekjent. Vi har et stående oppdrag der. Det har blant annet vært markeringer fra Green Peace, som ville installere en luftballong, men det ville ikke hotellet.

- Dere fungerer ikke som et skjold mellom sonderingspartnerne og media?

- Nei, det er helt absurd egentlig. Men media må følge anvisningene som blir gitt av politiet. Sånn er det med alt som foregår av arrangementer.

Gunnar Stavrum mener han har sine ord i behold.

- Da bekrefter han det han sier, at det er absurd. Han svarer jo at de holder journalistene unna. Det er mitt poeng. Jeg tror du skal lese det ganske vrangt for å forstå «jagingen» som at politiet løper etter journalistene med batonger. Politiet, vektere og hotellfolk sørger for å holde journalistene unna. Det jeg kritiserer er partienes manglende åpenhet og manglende vilje til å snakke med media, sier han til Kampanje.

- Uakseptabelt
Politiets tilstedeværelse til side, er Nettavisens sjefredaktør sterkt kritisk til hemmeligholdet i regjeringssonderingene. 

- Det er forståelig at de rødgrønne toppene helst vil sondere i fred, men det er helt uakseptabelt for demokratiet, og gammeldags i en tid med åpenhet og innsyn, skriver Stavrum i kommentaren sin.

- Er kommentaren basert på tilbakemeldinger du har fått fra Nettavisens journalister på stedet?

- Absolutt, og det er også basert på det andre har skrevet, som blant annet Stortingets presselosje. Våre journalister ble bortvist fra gresset og fikk ikke bevege seg rundt hotellet. Det er ikke en tvil om at de prøver å opprettholde en «no go»-sone for journalister. Det er jeg meget kritisk til.
 
Etterlyser pressekonferanser
- Hvordan skulle dette ideelt ha foregått?

- De må gjerne ha sonderinger på et hotell, men det er ikke sånn at journalister ikke kan befinne seg på samme hotell eller i samme frokosthall som politikere, det skjer til stadighet på landsmøter og partimøter. Jeg opplever at sikkerhetsaspektet er en bortforklaring. De vil ikke bli «plaget» av journalister, de vil sondere i ro og mak, og det synes jeg er udemokratisk. De lager fremtiden for landet vårt uten at offentligheten får innsyn. Man kunne gjort som da de borgerlige sonderte, med å ha daglige pressekonferanser. Her løper de bare ut og inn av bilder. Det er en mangel på åpenhet som er udemokratisk og som kan kritiseres.

- Er du ikke redd for at noen skal ta det du skriver bokstavelig?

- Ingen andre har gjort det til nå. Man ser i kommentarfeltet at folk forstår det – at journalister blir bortvist og hindret i å komme inn på hotellet.

Nettavisens Gunnar Stavrum:

- Politiet, vektere og hotellfolk sørger for å holde journalistene unna. Det jeg kritiserer er partienes manglende åpenhet og manglende vilje til å snakke med media, sier ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

Dagbladet: - Ville ikke valgt de ordene
Steinar Suvatne
, leder i Dagbladets politiske avdeling, sier at Dagbladets politiske avdeling støtter opp om anmodningen fra Stortingets presselosje om bedre praktiske arbeidsforhold ved hotellet i Hurdal.

- Til tross for ellers dårlige karrierevalg er ikke presselosjens leder noen urimelig herremann, så vi mener det er leit at denne forespørselen langt på vei er avslått av de rødgrønne partiene. Når det er sagt, er vi selvsagt enig i at sikkerhetsspørsmål må tas på alvor, sier Suvatne. 

Videre sier han at det er vanskelig for Dagbladets journalister å trekke noen direkte sammenligning mellom forhandlingene i 2013 og de pågående Hurdal-forhandlingene. 

- Jeg tror ingen av mine reportere «ville valgt de ordene» som Gunnar Stavrum gjør, men enkelte av dem uttrykker en solid dose frustrasjon over at journalister ikke slippes inn i hotellets fellesarealer, sier han. 

- At noen «jages bort» med politi og vakter er likevel helt fremmed for oss, men vi hadde utvilsomt ønsket oss større tilgang på politikerne og et mer pressevennlig opplegg generelt, avslutter han. 

På spørsmål om noen av VGs journalister kjenner seg igjen i Stavrums beskrivelser, sier VGs nyhetsredaktør Tora Lykke Håndbakken at det korte svaret er ja. 

- Det er uten tvil vanskelige arbeidsforhold for våre journalister, og vi syns det er uheldig at partiene ber journalister om ikke å henvende seg til våre folkevalgte politikere. Det er selvsagt noe vi ikke kan eller vil etterkomme. Vi henstiller nå partiene til en så stor grad av åpenhet som mulig rundt en viktig politisk prosess.

Det har foreløpig ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra Arbeiderpartiet.