Daglig leder i Matkanalen, Øivind Lindøe, startet opp TV-kanalen i 2015 og fikk i fjor gigantkonsernet Schibsted inn som eneeier. Lindøe forteller om et innholdsrikt år der matkanalen bokstavelig talt spiste seg inn på det svenske markedet. 

- Det er mange ting som har skjedd det siste året, men det er to store ting. Det ene som er veldig viktig for oss, men som har gått stille i gangene i media, er at vi har lanserte kanalen i Sverige. Det har vært stort for oss. Nå har vi blitt større, og har et større budsjett. Vi er ikke lenger bare en norsk kanal, men en skandinavisk, sier Lindøe,

Han sier kanalen allerede har tre ganger flere seere på det svenske markedet, enn i Norge. Nå har omsetningen i selskapet skutt fart og det fra i overkant av ni millioner til i overkant av 16 millioner kroner.

- Det andre som har hendt er at Schibsted har kommet inn for fullt. De har et stort salgsteam som vi plutselig hadde tilgang til, det var som natt og dag for meg. Tidligere har jeg måtte jobbe mot mediebyråene selv. Nå kommer vi i kontakt med og får flere og større kunder, sier Lindøe.

Les også: Schibsted spiser resten av Matkanalen

Skylder ikke på korona
Selv om omsetningen har økt, så er driftsresultatet negativt for første gang på flere år. Lindøe forteller at det var planlagt.

- Vi investerte i Sverige. Disse kostnadene var kalkulert. Det koster å fylle kanalen i Sverige med nytt innhold. Man må bruke penger før pengene kommer inn. Jeg har ingen koronaforsvar å komme med, for den slo begge veier for matbransjen. Men i år er vi «back on track», sier Lindøe.

Han forteller imidlertid at de økonomiske forutsetningene for 2021 ser bra ut.

- Vi går nå i pluss i begge land, og passerer 20 millioner i Matkanalen.

- Fikk dere hjelp av Schibsted til TV-innhold og lansering i Sverige?

- Vi planla hvor mye penger vi trengte og gjorde lanseringen over egen drift. Men det er klart at det var tryggere med Schibsted i ryggen, sier Lindøe.

Store på Snapchat
Som Kampanje har omtalt ved tidligere anledninger satser også Matkanalen på Snapchat-programmer. I skrivende stund har kanalens tre show 230.000 abonnenter totalt på Snapchat.

- Vi kjører kortutgaver av programmene våre på Snapchat og har med det fått et ganske stort arkiv der, sier Lindøe som forteller at det sosiale mediet gir annonsepenger i kassa.

- Det er vanskelig å finne noe konkret tall på bare Snapchat siden dette går under online-inntekter. Vi har andre digitale inntekter også. Vår erfaring er at smaksprøver på Snapchat funker best for oss, og med over et par hundretusen følgere så blir det litt penger av det, fortsetter.

Les også: Schibsted-kanal lanserer «grønt» TV-show på Snapchat

Lindøe forteller videre at innholdet de lager også blir publisert på andre kanaler, men at det koster å produsere innhold og at de derfor må holde igjen på noe av det de lager. Han åpner opp for å samarbeide med andre aktører enn de har gjort tidligere.

- Godt.no og VGTV fanger opp noe, men så blir det spennende å se i fremtiden hvor innholdet vårt havner. På hvilke plattformer og kanaler. Vi er i kontakt med strømmeleverandører også, sier Lindøe. 

Les også: Schibsted-selskap med stor appetitt på Snapchat - lanserer nytt interiør-show

Får med Brimi og Hjeltnes på TV-høsten
I likhet med andre TV-kanaler og strømmetjenester presenterer også Matkanalen TV-programmer for høsten 2021. I programmet Verdt å tråkke til med Arne og Arne følger man to fjerdedeler av «gutta på tur» i Arne Brimi og Are Hjeltnes.

Å ha TV-profiler med på laget er bra, men Lindøe mener de uetablerte profilene er de viktigste for Matkanalen.

- Helt fra vi begynte i 2015 har vi hatt med store matprofiler. Det er gøy å ha de kjente og kjære som vi kjenner fra TV 2 og det er fint for alle, men det er viktig for oss å jobbe med uatblerte profiler. Vi trenger en god miks, sier Lindøe som serverer programmer med alt fra blogger Emilie Nereng, til superstjerne Jamie Oliver.

- Er det (verdt å tråkke til med Arne og Arne) et program dere tror kommer til å dra mest seere?

- Jeg tror ikke det kommer til å strømme til TV-seere, nei. Vi er en annerledeskanal på mange måter, og vi fikk for ikke lenge siden tall fra Kantar. Der ser vi at vi har flest seere lørdag morgen og søndag kveld, nesten uansett hvilke program som går. Vi får kanskje en liten boost når det er nye episoder med Jamie Oliver eller Michelin, men vi har et annet seermønster. Vi er en TV-kanal som du enten kan følge med på for å lære, eller vi kan surre og gå litt i bakgrunnen, forklarer han og legger til at snittseertiden er på 20 minutter per dag.

- Både seere og annonsører virker umettelige på mat-TV akkurat nå. Vi har derfor opptak hver eneste uke fremover av vinprogrammer, borddekkingstips, Michelin-stjerneutdeling og mye mer. Vi har som mål å vokse kraftig de neste årene, og budsjetterer friskt for TV-kanalene våre fremover, sier en optimisisk Lindøe.

Her kan du se alle tallene til Matkanalen for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. 

Matkanalen 2020 2019 Endring i %
Omsetning 16,1 9,0 + 78
Driftsresultat - 4,5 0,7 -
Resultat før skatt - 3,6 0,5 -
Satser i Sverige:

Daglig leder i Matkanalen Øivind Lindøe har det siste året etablert seg i Sverige. Han forteller at de økonomiske utsiktene for 2021 ser veldig bra ut.