Kampanje har tidligere skrevet om NRKs feilfremstilling av resultatene fra skolevalget.

Selv om det ble rødgrønt flertall under årets skolevalg, var det den borgerlige siden som gikk mest frem. Likevel meldte NRKs grafikk under innslaget følgende: «Rød bølge blant de unge. Kraftig fremgang for venstresiden i skolevalget». 

Saken ble diskutert under dagens møte i Kringkastingsrådet, og redaktør i NRKs nyhetsdivisjon Knut Magnus Berge redegjorde for feilen, som han sier at var alvorlig fordi den skjedde midt i valgkampinnspurten, mens det «kokte ganske godt». 

- Dette er ikke en unnskyldning, men en forklaring. De fleste har fått med seg at vi har lagt oss flate, sier Berge.

Han forklarer videre at resultatet fra skolevalget hadde sperrefrist 19.00, samtidig som vignetten til NRK Dagsrevyen sendes.

- Vi skulle få resultatene en halvtime før, for å forberede presentasjonen. Det ble forsinket. 18.51 fikk de resultatene, sier han.

- Når resultatene er i hus er det flere prosesser som skal skje parallelt, sier han videre, og forklarer at feilen ikke ble fanget opp før vignetten som slo fast at det var en «rød bølge blant de unge» var på lufta. 

- Det som skjer når vi har resultatene i hus er at det er et klart rødgrønt flertall. Da skjer det en konkret mistolkning, sier Berge. 

Les også: Refser NRK-sak om «liggelister»: - Kun menn som objektiviseres

NRK: - Dårlig journalistikk
Berge sier at feilen både er en dårlig journalistisk vinkling på materialet og en faktisk feil. 

Han understreker at politisk kommentator Lars Nehru Sand var med å korrigere intrykket under sendingen og at dette ble korrigert i senere Dagsrevyen-sendinger den samme kvelden. 

- Feil skjer, vi tar det på alvor og dette var ikke bra. Vi skulle hatt større grad av spesialkompetanse når vi tross alt visste at det var såpass små marginer, sier han. 

Berge understreker at vinklingen om «rød bølge blant de unge» ikke handlet om bevisst løgn eller manipulasjon, slik det blir antydet i noen av klagene.

- Det faller også litt på sin egen urimelighet. Om det hadde stemt, hadde vi blitt avslørt på flekken. Det hadde vært verdens dummeste ting å gjøre. Alle medier fikk de resultatene samtidig, sier han.

Sellbekk: - Vil være med å bekrefte konspirasjonsteorier 
Trude Drevland gir utrykk for at hun er fornøyd med NRKs unnskyldning og redegjørelse, men sier at hun blir skuffet og skikkelig sint når slike feil skjer.  

- De som har lagt seg flate må legge seg så flate de bare vil, for det gjør ingen forskjell for det som ble presentert der og da, sier hun.

Drevland kaller klagene som mener at dette handler om bevisst løgn og manipulasjon for «galskap».

Vebjørn Selbekk sier at de har beklaget og rettet på en forbilledlig måte.

- Feil skjer og da må det rettes. Så må jeg likevel si at det er alvorlig fordi det skjer under et valg. Det er også en alvorlig ting for NRK - nemlig at man melder om en rød bølge og en fremgang for rød side når det ikke stemmer. For mange vil det være med å bekrefte konspirasjonsteorier om ARK og gamle fiendebilder som ikke stemmer.

Han kaller også hendelsen for en «spesielt problematisk feil fra NRK». 

Ove Vanebo sier at han har blitt kontaktet av flere, både på sentrum og venstresiden av politikken, som lurer på om NRK her har hatt en agenda. 

- Jeg har sagt som Kringkastingsrådmedlem at det tror jeg ikke. Men det er veldig synd hvis dette er det etterlatte inntrykket, avslutter han. 

Les også: Ramm splitter Kringkastingsrådet: - Krenkelseshysteriet har stoppested på Marienlyst