Mediehusenes valgomater er enormt populære i ukene frem til stortingsvalget. Da Kampanje gjorde opp status i slutten av august, var valgomatene til VG, TV 2 og NRK alene tatt over tre millioner ganger.

Les også: NRKs valgomat er tatt 1,7 millioner ganger - har et solid forsprang på rivalene

Også Dagbladet har utviklet en valgomat i forkant av årets valg, og den forteller deg ikke bare hvilket parti du er mest enig med, den forteller deg også hva slags velger du er. Det har Dagbladet fått til gjennom et samarbeid med psykologen Rolf Marvin Bøe Lindgren.

- Forskningen sier mye om hvordan det er sannsynlig at mennesker med en gitt personlighet vil stille seg i politiske spørsmål. Det er på tide at også valgomatene fanger opp dette, sa Lindgren til avisen i juni.

Men generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm, mener resultatet står til stryk og kaller det hele for «sørgelig lavmål fra Dagbladet». I et innlegg publisert på Kampanje.com reagerer Frp-toppen på at valgomaten tilsynelatende kobler Frp-velgere med personlighetstypen «konfliktsøkende velger». På samme måte reagerer han på at MDG-, Rødt- og SV-velgere får beskjed om at de er «harmonisøkende velgere».

- Selv Dagbladets ledelse bør vel erkjenne at ethvert menneske er unikt og ikke trenger avisen eller en psykologs hjelp til å bli kategorisert på en negativ måte som en konfliktsøkende person dersom man har politiske synspunkter som sammenfaller med våre, sier Holm til Kampanje.

Les hele innlegget til Finn Erik Holm her: - Dagbladets valgomat får stryk

- Mange er opprørte
Han reagerer også på at Rolf Marvin Bøe Lindgren i 2019 var listekandidat for partiet Venstre.

- Etter at skolevalgresultatene ble offentliggjort har jeg fått en rekke henvendelser om dette temaet. Blant annet fordi flere ungdommer har vært innom avisens valgomat og fått opp oss i FrP som sitt førstevalg, i likhet med nærmere 14 prosent av landets elever på videregående skoler. De er nødvendigvis opprørt over dermed å automatisk å bli stemplet som konfliktsøkende av Dagbladet. Det sier i grunn seg selv, sier Frps generalsekretær.

Nå mener han valgomaten må endres, kort tid før valgdagen 13. september.

- Som kjent er det fortsatt svært mange velgere som ikke har bestemt seg enda, og det gjenstår fortsatt noen få dager igjen av denne valgkampen. Jeg ber derfor Dagbladet om å fjerne personlighetskarakteriseringen basert på partipreferanser i sin valgomat.

Dagbladet vil ikke fjerne 
Utviklingsredaktør i Dagbladet, Jan Thomas Holmlund, mener det virker det som om Holm har misforstått.

- Den politiske valgomaten og personlighetstesten er to adskilte deler. Personlighetstypene er ikke koplet opp mot spesifikke partier. Dagbladet har samarbeid med psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren, som er en av landets aller fremste på dette området, og testen er basert på anerkjente Big Five. Han har vektet de ulike svaralternativene opp mot ti personlighetstyper fra et faglig ståsted, helt uavhengig av hvordan svarene har vært vektet politisk, sier Holmlund til Kampanje. 

- Får man alltid dette resultatet og en sinnaemojien hvis du er Frp og en harmoni-emoji hvis man er MDG, Rødt og SV?

- Det er feil at beskrivelsene er koplet opp mot bestemte partier. Den politiske vektingen er gjort i samarbeid med den anerkjente statsviteren Johannes Bergh, og Lindgren kjenner ikke til hvilke verdier som ligger inne i den politiske biten, sier han. 

- Finnes flere mulige kombinasjoner
- Så dette betyr det at det skal være mulig å få resultatet «harmonisøkende velger» dersom du lander på Frp som parti og at man også kan bli konfliktsøkende SV- og MDG-velger?

- Det er riktig at det finnes flere mulige kombinasjoner for de forskjellige partiene siden de to delene er laget uavhengig av hverandre sier han. 

- Er dette lavmål og kommer dere til å fjerne den?

- Nei, selvfølgelig ikke. Vi er kjempestolte av den, og den tas av stadig flere lesere. Det er nok den faglig mest avanserte valgomaten vi har laget noen gang, og den mest populære vi har laget noen gang. Det er også verdt å merke seg at de som kritiserer oss, enten det er fra høyre- eller venstresida, stort sett ender på riktig parti likevel. 

Svarer på kritikken:

Dagbladets utviklingsredaktør Jan Thomas Holmlund går ikke med på kritikken til Fremskrittspartiets generalsekretær. Her Holmlund sammen med Jon Even Andersen og Lars Martin Gimse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.

- Vil gjøre det igjen
Holmlund sier avisen er glade for responsen man har fått så langt på valgomaten.

- Aldri før har så mange tatt valgomaten vår. Vi er superfornøyde med å lage noe som skiller seg ut. Så er det bare gøy med sterke meninger om valgomaten vår. Noe annet hadde nesten vært litt trist. I Dagbladet er vi glad i sterke meninger, sier han.

- Hvorfor måtte dere legge til denne personkarakteristikken på valgomaten?

- Dagbladets valgomat er laget for vanlige folk, og for å engasjere leserne. I år laget vi den derfor i en friskere språkdrakt, og vi ønsket også å være først i Norge med å knytte spørsmålene opp mot personlighetstyper. Det kan ha noe å si for hvordan man stiller seg i politiske spørsmål, og det er nesten litt rart at ingen har gjort dette før. Det er definitivt noe vi ønsker å gjøre igjen. 

- At psykolog og Dagbladets fagperson Rolf Marvin Lindgren har en fortid i Venstre som Frp skriver, er det problematisk?

- Dette er overhodet verken problematisk eller relevant. Vi snakker om en av Norges fremste fagfolk, som basert på sitt virke som psykolog har vurdert noe som er løsrevet fra den politiske vektingen.

Tilbakeviser Frp-antipatier
I innlegget til Holm trekker Frp-toppen også frem at det i en leder i Dagbladet for rundt ti år siden ikke ble lagt skjul på at Dagbladet var i mot Frp og således «ikke var noen stor fan av Frp».

- Hva sier dere til den påstanden og er valgomaten og denne profileringen ett uttrykk for at Dagbladet er i mot Frp?

- Dette faller på sin egen urimelighet. Dagbladet lager hardtslående, kritisk journalistikk om alle norske partier, samtidig som vi ønsker de store partiene velkommen til å snakke om sin politikk blant annet i Valgboden på Dagbladet TV. Gjennom valgkampen har Dagbladet hatt en rekke politiske avsløringer, som handler om flere forskjellige partier. For oss er det leseren som er i fokus. Vårt oppdrag er å lage journalistikk av høy kvalitet om alle partier, sier Holmlund.