Navn: Nazneen Khan-Østrem

Alder: 52

Stilling: Kommentator i Aftenposten

- Hvor går årets ferie?

- Jeg er endelig på vei til London! Jeg skal feire utgivelsen av London-boken min i engelsk språkdrakt. Det blir strålende. Jeg har aldri vært borte fra London så lenge i mitt liv, nesten halvannet år! Jeg er nærmest skadet av fraværet. Tidligere i sommer var jeg i Syndin, Valdres.  Det minnet mye om Yosemite i California. Det er en trøst når man ikke kan reise til USA som er favorittferie-målet til familien. Ellers er det Oslosommer for alle penga. Oslofjorden er virkelig vakker, og det er spesielt nydelig å ta fergen tilbake fra øyene til Aker Brygge på kvelden. 

- Det er 23 år siden sist du jobbet i Aftenposten, hva har vært den største forskjellen fra da til nå for din del?

- Oslo er blitt en helt annen by og det er en gullgruve for meg som kommentator. Selve avisen er en atskillig mindre organisasjon, men utover det er arbeidsmiljøet like hyggelig og interessant som det var før. Aftenposten er og blir en unik avis, og jeg har alltid ønsket meg tilbake. Det er et privilegium å være på plass igjen blant så mange kunnskapsrike kolleger. 

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Jeg ville ha invitert Idris Elba, fordi han rett og slett er Idris Elba. I tillegg Kate Winslet, vi kunne ha snakket om valker, og Graham Norton siden han er og blir hysterisk morsom. Jeg er helt overbevist om at vi hadde hatt verdens herligste tur. På menyen ville jeg ha servert melanzana parmigiana (aubergine, mozzarella og tomatsaus). Min favoritt.

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg har nettopp begynt å se The Sopranos igjen. James Gandolfini har alltid vært en av mine favorittskuespillere. The Wire står også på listen. De er uten tvil to av de mest ikoniske og viktigste TV-seriene som noen gang er blitt laget. Jeg skal også lese biografien Places of Mind om Edward Said skrevet av Timothy Brennan og Ciaran Thapars nye bok om London, Cut Short: Youth Violence, Loss and Hope in the City.  

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

-  Dagen det åpnet for alvor gikk jeg tur til Trollvann i Lillomarka alene. Det var helt folketomt. Oslomarka har jo vært plagsomt travel under pandemien. Men jeg elsker byen - og liker å være kontrær. Så jeg gikk dit litt på trass. 

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

-  Stine Trygg-Hauger. Hun er en sympatisk og klok sjef med et blikk for mangfold på alle vis. 

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Jeg er fornøyd med det jeg har studert, en master i internasjonale relasjoner fra London School of Economics (LSE), men jeg ville nok ha reist til University of Chicago og studert urbanisme der. Jeg er byutviklingsnerd. 

- Trenger vi en ny lov som setter en grense på hvor mye Amedia, Schibsted og Polaris Media kan eie av aviser i Norge?

- Foreløpig ikke. Det er selvsagt viktig å følge tett med på eierkonsentrasjon, men det blir for enkelt å tenke at det er nødvendigvis det samme som enfold.

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Det bør ikke være forbudt, men jeg skulle ønske norske kjendiser kunne bruke innflytelsen sin mer på sosialt entreprenørskap. Jeg savner engasjement i saker som kunne med fordel bidratt til å hjelpe de mindre privilegerte rundt oss. 

- Hvordan blir Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- Jeg kommer til å følge svært nøye med. 

- Speedo - yay or nay?

- Yay. Da er du konge.