Navn: Elin Ørjasæter

Alder: 59

Stilling: Dosent ved Høyskolen Kristiania

- Hvor går årets ferie?

- Hafjell. Det er overraskende god plass i fjellheimen fortsatt, og vi traver alene rundt i myrer og dalsider. Jeg elsker landskapet i Øyer-fjell.  

- Frykter du å lide samme skjebne som Signy Fardal og Ellen Arnstad i skal vi danse - altså å ryke ut tidlig?

- Frykter? Hvorfor er det noe å frykte? De hadde det jo kjempegøy, akkurat som jeg har det nå. Det er en ære å få lov å delta og noen skal jo ryke ut først. «Skal vi danse» er et unikt fellesskap, en helt utrolig opplevelse å være med på. Jeg trodde jeg kunne litt om å være TV-deltaker, men dette er noe helt annet. Dimensjonene er annerledes, og profesjonaliteten i alle ledd, kostyme, produksjon og kunstnerisk ledelse er fascinerende. Dersom jeg ryker ut først har jeg fått en opplevelse for livet. Dersom min dansepartner Bjørn holder lenger, er det jo noen andre som ryker ut, som det kanskje er viktigere for å fortsette.  

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Ingen tvil her. Bjørn Wettre Holthe, mannen min og svigerdatter Charlotte. For det er de to i familien jeg helst vil at Bjørn skal møte. Mannen min lager maten, han er en god kokk. 

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- NOU'en om tilknytningsformer i fremtidens arbeidsmarked og doktorgraden til Kåre Slåtten om historien til HR i Norge. Men kom ikke gjennom den. Det ble mye nettaviser i stedet. Avislesing er min guilty pleasure. Det står jo ikke alltid så mye der, men det finnes ikke bedre tidtrøyte.

- Hvordan vil det bli i Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- Det vil bli helt utmerket. Jeg har faktisk meldt meg inn i Senterpartiet, etter et kort mellomspill som Frp-medlem. Der har du meg. En politisk fullstendig latterlig figur, en populist, i hovedstadspressens øyne. De ensidige politiske ståstedene i Oslo-pressen er grunn god nok til å melde seg inn i Senterpartiet.

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

- Ingenting. Jeg levde som før. Min generasjon slapp billig unna dugnaden, vi har jo stort sett funnet både venner og ektefelle. Men jeg var bekymret for studentene mine, på Høyskolen Kristiania. De fortjente ikke et lukket samfunn.

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

- Hva? Mener du jeg skal si noe gjennomtenkt om dette, midt i cha-cha-treningen? Sorry. Melder pass. Ring en av mine utmerkede kolleger på Høyskolen Kristiania om den saken.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Huff, dette tenker jeg faktisk ofte på. Skulle gjerne blitt tegner. Da skulle du sett en god avistegner. Avistegning er den ypperste kunstform i mine øyne. Har også en fascinasjon for arkitektur og for gravemaskiner, så landskapsarkitekt hadde vært gøy. Så er jeg glad i arbeidsrett, som en del av eget fag, så jus kunne også vært noe.  

- Kommer dere til å beholde hjemmekontor etter pandemien og hvis du kunne velge selv hvor ofte ville du sittet hjemme?

- Jeg elsker hjemmekontor. Ja, det blir mye hjemmekontor på meg etter pandemien. Akkurat hvor mye er vanskelig å si. Jeg er spent på om vi får et skifte i boligmarked og pris på næringslokale som følge av pandemien. Kommer flere til å flytte ut av byen, i så fall hvor langt? Er dette distriktenes store mulighet for bosetting? Og vil «kontoret» bli et mer spennende sted, tilrettelagt for å være mer sosial? Eller vil bedriftene få redusert behovet for kontorareal? Mye interessant her.  

- Speedo - yay or nay?

- Gir jamt pokker i hva folk har på seg på stranden, for jeg er aldri på stranden om sommeren. Da er det fullt der. Jeg liker strendene i november og da er Speedo-folket ikke der.