Navn: Anders Tangen

Alder: 53

Stilling: Viafilm-eier og avdelingsdirektør for utvikling og publikum i Norsk Filminstitutt (NFI).

- Hvor gikk årets ferie?

- Dro først en uke til Monaco for å sitte i fiksjonsjuryen på TV-festivalen der. Så en uke til Vence like ved Nice for så å være to uker i La Rochelle, Frankrike. Hjelper å ha litt slekt spredd rundt. Deilig å reise igjen selv om det å pakke en koffert føltes som stress etter et og et halvt år uten reise. Deretter tilbake til Norge for å dra en uke på hytta på Gålå for så og bare slappe av hjemme i Oslo. Så skal ikke klage denne sommeren.

- Hvordan skal det gå med TV-produksjonselskapet ditt Viafilm nå som du blir direktør i NFI?

- Ja si det. Har en som kanskje skal ta over for meg. Har mange gode prosjekter som må følges opp. Jeg kan selv ikke drive det, så vi får se hva vi får til de neste ukene.

- Også må vi ta med et lite ekstraspørsmål. Viafilm har produsert flere sesonger med Vikingane – hvordan blir Silje Torp som programleder i «Robinsonekspedisjonen» tror du?

- Det tror jeg blir kjempebra. Veltrent og morsom er hun. En annen type programleder enn det vi har sett før kanskje.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Fristende å si familien, men det føles kanskje litt klisje aktig. Får være litt politisk å si Trevor Noah og Sylvi Listhaug. Så ville jeg tatt med meg min barndomskamerat, journalist Kjetil B. Alstadheim, til å dokumentere det hele. Så er temaet mangfold og inkludering. Da må vi servere blåskjell og pommes frites. Mat som er godt og som er såpass sosialt i hvordan den skal inntas slik at forutsetningene for å kunne gestikulere under måltidet absolutt er til stede. Og ingen som forstyrrer og serverer samtidig. Da blir det rom for god diskusjon. Noe hvitt eller rosévin til drikke.  

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

- Jeg har vært en av de heldige som stort sett har fått produsert som vanlig med studentene mine fra Westerdals, Høyskolen Kristiania. Så har egentlig vært ganske sosial det siste halvåret. Men det var godt å endelig sitte i solen igjen, ta en pils, og treffe gode venner man ikke har sett på en stund.

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

- Det må bli Bent Høie. Liker godt ledere som på tross av de vanskelige valgene man har, tar valg, og som holder en kurs selv om man ikke har alle svarene. Det koster mye å ta de vanskelige valgene, men har integritet nok til å stå for de. Du vet det kommer sikkert en tid der man skal evaluere og ser at man kunne gjort mye annerledes under pandemien og ikke minst opptakten til den. Etterpåklokskap er en ofte brukt vitenskap og alltid lett å la seg villede av. Men det er alltid godt å se at vi har ledere som er på rett sted til rett tid.

- Prisen på TV-sport skyter i været og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1.000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent?

- Hoppet av det sirkuset for lenge siden.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Studerer faktisk i dag pedagogikk og utviklingspsykologi. Eksamen til jul. Så får vi se hva vi får tid til når man nå har fått ny jobb.

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Vanskelig problemstilling dette. På den ene siden driver myndighetene selv med gambling og tillater ikke andre å gjøre det samme. Er for så vidt selv tilhenger av at staten skal regulere gamblingen. Men det er for enkelt å bare dømme kjendiser eller idrettsstjerner for å stille opp i disse kampanjene når rammevilkårene for disse gruppene ofte er ganske dårlige ellers. Vi kan ikke på den ene siden dyrke stjernene våre uten at vi gir de gode rammevilkår og så fordømme de når de har sjansen til å tjene seg noen ekstra penger. Eller bruke de pengene til å utøve det de holder på med. Jeg er selv for regulereringer av denne bransjen, men vi må ikke alltid angripe de som har fjeset sitt i alle medier hele tiden uten at vi også går etter andre deler av samfunnet som tjener stort på dette. Så jeg mener vel at problemet ligger et annet sted.

- Hvordan blir Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- Ja, si det. Spiler det noe rolle egentlig? Noen sier de alle er så like. Men ønsker ikke Trygve som statsminister, så det er sagt.

 - Speedo - yay or nay?

- YAY!