Amerikanske Discovery ber Polens president og overhuset i nasjonalforsamlingen om å stanse en medielov kritikerne mener vil innskrenke mediefriheten i landet.
Loven, som ble vedtatt i underhuset i nasjonalforsamlingen onsdag, vil hindre at selskap utenfor EØS har en kontrollerende aksjepost i polske medieselskaper. I praksis betyr det at amerikanske Discovery må selge sin majoritetsandel i TVN, som er et av Polens største private TV-nettverk og som har hatt en kritisk nyhetsdekning av regjeringen.
I en uttalelse fra Discovery heter det at selskapet er «ekstremt bekymret» for utviklingen, men at de er standhaftige i sitt «forsvar av rettighetene til det polske folk og TVN». Videre heter det at medieloven «er et angrep på grunnleggende demokratiske prinsipper om ytringsfrihet og mediefriheten, og er direkte diskriminerende mot TVN og Discovery».
- Polens framtid som et demokratisk land på den internasjonale arenaen, og dets kredibilitet for investorer avhenger av dette, heter det i uttalelsen.
Selskapet ber overhuset i den polske nasjonalforsamlingen og president Andrzej Duda om å ikke godkjenne loven.
Den nye medieloven som de folkevalgte godkjente onsdag, blir av enkelte sett på som et være eller ikke være for uavhengige medier i Polen.
USA har sterkt kritisert lovforslaget og advart om at det kan få følger for utenlandsinvesteringer i Polen. Onsdag sa utenriksminister Antony Blinken at USA er «svært bekymret» over loven.
Regjeringskoalisjonen, som har styrt Polen siden 2015, domineres av Lov- og rettferdighetspartiet (PiS). Partiet mener medieloven er nødvendig for å hindre at fiendtlige utenlandske makter tar kontroll over kringkastere og er i tråd med lovverket i andre europeiske land.
Tirsdag demonstrerte flere tusen mennesker flere steder i Polen mot lovforslaget.
Den høyrepopulistiske regjeringen har i løpet av de siste seks årene innskrenket de frie mediene og rettsvesenets uavhengighet i landet.
Den høyrepopulistiske regjeringens forslag til ny medielov i Polen er ifølge kritikerne et angrep på de siste frie mediene i landet.
Kommentér