Debatten-programleder Fredrik Solvang omtalte først klagen fra Forbund for stein, saks, papir i et innlegg på sin Instagram-konto. I innlegget skriver han at det har kommet inn en klage til NRK fra president i Norsk forbund for stein, saks, papir Martin Giset etter gårsdagens partilederdebatt. 

- Han mener kortvarianten som ble brukt for å avgjøre hvem som skulle begynne duellene var en «fullstendig skandaløs fremstilling av sporten deres og at verdens største amatørsport fortjener mer respekt enn dette», skriver Solvang. 

Solvang skriver også at han ut fra billedbevisene at forbundet fremmer en legitim kritikk, og at han er veldig lei seg hvis han satte sporten i vanry.

- Denne runden med refs gjør det mer aktuelt å vurdere myntkast, terninger eller tegnestiftkast i neste debatt. Jeg ser jo også at metoden vi valgte lett fører til brudd på smittevernreglene, men akkurat dét syns jeg er mer koselig enn kritikkverdig, skriver han videre i Instagram-innlegget.

Solvang sier til Kampanje at klagen ble sendt til NRKs pressevakt, som videresendte klagen til ham.

- Hva tenker du om denne klagen? 

- Det er som jeg sier, jeg tar den på alvor. De har mange gode poenger. De har helt rett i at jeg mangler kompetanse i dømming av stein, saks, papir. De har også rett i at vi ikke sikret oss om at deltagerne kunne leken, sier programlederen. 

- Kommer du til å hente inn noen med rett kompetanse før du eventuelt bedømmer en konkurranse i stein, saks, papir i fremtiden?

- Jeg føler at jeg har fått et lyn-opplæring i de mest basale reglene nå, så jeg føler allerede at jeg har lært mye. Et fullt kurs slik de tilbyr meg, det tror jeg ikke at jeg har tid til akkurat nå, sier Solvang.  

- Hårreisende
I en klagen forbundet sendte NRK i går, som Kampanje har fått innsyn i, skriver Giset at dette er «hårreisende, en fullstendig skandaløs fremstilling av sporten vår».

- Vi i forbundet jobber hver dag for å fremme sporten, og vi setter stor pris på at den brukes i store arrangementer på NRK, og vi vet at politikerene jobber hardt for å løse vår tids store utfordringer som klimakrisa, sosial utjevning eller å få oppretta støtteordninger til de som vil bytte fra helikopter til sjøfly, men vi mener at verdens største amatørsport fortjener mer respekt enn dette, skriver han videre. 

Kampanje har kontaktet rådssekretær i Kringkastingsrådet Erik Skarrud. Han avviser at rådet har mottatt noen klage knyttet til temaet. 

Les også: Kårer sommerens morsomste agurksaker: - Beste sesongen jeg kan huske