Viaplay-eier Nent saksøkte i vinter VGTV for bruk av klipp fra sportssendinger. Partene har ikke kommet til enighet og dermed møttes de to mediehusene i retten tirsdag. Saken er satt til å vare i fire dager.

- Denne saken gjelder ganske enkelt et spørsmål. Og det spørsmålet er om VG har anledning, gjennom hele året, til å vise høydepunkter av sportsbegivenheter, sa Nents advokat Rasmus Asbjørnsen første dag i rettssaken.

Konfliktens kjerne er VGTVs bruk av klipp fra Viaplays sportssendinger. VGTV skal, ifølge Nent, ha brukt opptak fra minst 139 av Nents sendinger til å lage 257 nyhetssaker og 109 kamprapporter fra i fjor høst til i vår.

VGTV har blant annet vist mål fra Champions League-kampene, noe Nent mener er ulovlig i og med at det er dem og TV 2 som sitter på rettighetene i Norge.

VGTV på sin side mener de kan bruke klippene og henviser til nyhetsretten. Til NRK uttalte VGs advokat, Jon Wessel-Aas, tidligere i dag:

- Utfallet i rettssaken mellom VG og Nent, som blant annet eier Viaplay og TV3, kan bli avgjørende for hvor tilgjengelig sportsnyheter er for publikum i fremtiden, ifølge Wessel-Aas.

- VG står helt fritt til å formidle enhver nyhet om Erling Braut Haaland eller Magnus Carlsen, eller Karsten Warholm. Ingen forhindrer VG i å gjøre det. Det som er poenget, er de levende bildene. Er det noe som er nødvendig for å formidle en nyhet? spurte advokat Asbjørnsen rettssalen.

Han forklarte videre at VG er den eneste aktøren som forvalter nyhetsretten slik VG gjør, og at ingen andre kringkastere i Norden, Baltikum eller Nederland praktiserer den på samme måte.

Det hevdes at VG gjennom denne praksisen bryter med god forretningsskikk næringsdrivende imellom som forklart gjennom markedsføringslovens paragraf 25. 

I direkte konkurranse
Advokaten tok også opp konkurranseelemente i saken, som er at Nents gratis-plattform havner i direkte konkurranse med VG i det dem publiserer filmsnutter på sine nettsider.

- Viafree er en gratistjeneste som er reklamefinansiert. Høydepunkter fra en sportsbegivenhet ligger tilgjengelig på Viafree, forklarte Asbjørnsen.

Han understreket videre at som publikummer så vet man at et klipp fra en sportsbegivenhet også legges ut på VG, men som ikke lenker videre til Viafree. Dermed er det reklameinntekter tapt for Viafree, siden publikum forblir på VGs nettsider.

Må vite i forkant
Nents advokat mente det heller ikke holdt med å se på det totale nyhetsbildet for å se om det var plass til en sportsbegivenhet, men at man må vite i forkant om man skal benytte seg av klipp eller ikke.

- Alle forstår at en sportsbegivenhet må vike for å dekke 11. september. Men det er ikke sånn at VG har rett til å ha en pool - en haug med sportsbegivenheter, sa Asbjørnsen.

Han fortsatte med å forklare at man i forkant av en sportsbegivenhet må vite om det er av stor allmenn interesse og at det er avgjørende for nyhetsretten. Ikke om det er en spesiell hendelse i et gitt sportsarrangement.

Første dag i retten pågår enda. VG har enda ikke hatt taletid.