NRK og TV 2 trapper opp sine satsinger i forkant av årets stortingsvalg og begge mediehusene har denne uken presentert sine opplegg for årets valgkamp. TV 2 sier i dag at de flytter sitt valgstudio til det nye Deichman-huset i Bjørvika i Oslo.

- Vi er stolte av å få lov til å bruke Oslos nye storstue som vårt valgstudio. Seerne kan blant annet se frem til en intens og spennende debattkveld med Operaen og Oslofjorden som fantastiske kulisser, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

TV 2s «Valgstudio» fra Deichman i Bjørvika har premiere 22. august, og sendes søndag til torsdag frem til valgdagen. Det direktesendte programmet starter rett etter «21 Nyhetene» på TV 2, og skal ledes av Cathrine Fossum og Linn Wiik.

Også én av TV 2s to partilederdebatter skal sendes fra Norges største folkebibliotek.  

- Deichman synes det er flott å huse TV 2s valgsendinger. Jeg tror at politikerne, lånerne og de som skal produsere valgsendingene vil ha nytte av å være sammen i Deichman Bjørvika, sier Knut Skansen, biblioteksjef for Deichman. 

- Mest omfattende valgdekning i TV 2s historie
Startskuddet for valgdekningen på TV 2 går allerede førstkommende søndag med statsministerduell fra Arendal, med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Denne debatten ledes av programleder Yvonne Fondenes.

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, kan love at det blir omfattende valgdekning både på TV 2, TV 2 Play, TV 2 Nyhetskanalen og TV2.no:

- Dette er den mest omfattende valgdekningen i TV 2s historie. Vi kan med hånden på hjertet si at TV 2s seere og lesere aldri før har kunnet se frem til så mye valgstoff som i år, sier Solbrække. Les også: Emma Ellingsen klar for ny jobb i TV2

NRK blander nytt og gammelt
For NRKs del blir det en blanding av både nytt og gammelt. I tillegg til de store debattene blir det også innslag av humor, utspørringer og dokumentarserier.

Starten går 16. august med valgkampåpning fra Arendalsuka, med Bahare Viken som programleder fra Statsraad Lehmkuhl, mens seerne senere på dagen får den tradisjonsrike partilederdebatten, der Fredrik Solvang som vanlig vil styre showet.

Viken også mer å gjøre under årets valg. Sammen med Amir Horori skal Viken lede «Vi stemmer sammen» når NRK P3 rydder sendeskjemaet for en maratonsending for demokrati og stortingsvalg i tillegg til at hun i fire korte episoder under vignetten «Er dette politikk» tar opp  temaer som mange ikke tenker på som politikk. 

Litt humor blir det også. I programmet «Latterlig politikk» skal ni komikere konkurrere om å lære seg mest mulig om politikken til et parti de har fått tildelt og til slutt må de forsvare partiet i en direktesendt debatt på NRK1 som ledes av Sigrid Sollund.

Astrid Randen er den som får ansvaret for partilederutspørringene, og programmene vil gå både på radio og NRK TV. Randen skal også lede programmet «Sjukt mange spørsmål», der hun møter politikerne på jobb og med en litt mer humoristisk tone. Randen sal her møte politikerne på privaten med TV-kameraet på slep og der hun stiller  sykt mange spørsmål på veldig kort tid. 

Valg på NRK:

Fredrik Solvang, Ingunn Solheim, Bahare Viken, Åsa Vartdal, Astrid Randen og Atle Bjurstrøm (pluss Ingerid Stenvold) stiller spørsmål, forklarer og styrer debattene under dekningen av årets stortingsvalg på NRK. Foto: NRK.