Navn: Åslaug Sem-Jacobsen

Alder: 50

Stilling: Stortingsrepresentant og mediepolitisk talsperson for Senterpartiet.

 - Hvor går årets ferie?

- Det blir knapt noe ferie i år, men tar med meg mann og barn på noen av jobbreisene rundt om i landet slik at vi får vært litt sammen. Skal blant til Røros, Trondheim og Sunnhordland.

- Må Senterpartiet få kulturministerposten etter valget, dersom dere skal klare å flytte NRK til Groruddalen?

- Ikke nødvendigvis, dersom Ap tar inn over seg at store nasjonale investeringer bør ha flest mulig samfunnsmessige oppsider, på flest mulig felt. At NRK sin tilstedeværelse i Groruddalen ville gjort mye for utviklingen av denne delen av Oslo, er det ingen tvil om.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Da ville jeg tatt med Norges råeste og tøffeste komiker, Sigrid Bonde Tusvik, Norges beste nye komiker (ifølge meg og min sønn), Maria Stavang og selveste humordronninga sjøl, Linn Skåber. Disse tre kan mye om å dytte på grenser når det gjelder både nyskaping, likestilling og på hva som faktisk går an å spøke med. Og de byr på seg selv. Jeg tror jeg hadde lært mye om mot og ikke minst ledd hele veien med disse tre og deres høyst forskjellige humor. Vi kunne sikkert spist hva som helst, men det måtte ha blitt servert tørr hvitvin i store glamorøse glass.  

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Har spart på Helga Flatland sin «Et liv fordi», men ellers blir det nok mye podkast, Tik tok-skrolling og TV-serier. Startet på «Young Royals» i går, en blanding av «Skam» sesong 3 og «The Crown» og gleder meg til å kaste meg over «Loki».

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

- Camilla Stoltenberg i FHI..., men selvfølgelig mest egentlig min egen toppleder, Trygve. Måten han har vært fokusert på å samle partiet samtidig med at vår verdikamp får stadig mer gehør, og motstand, har vært veldig riktig. Han har lykkes fordi han er tydelig på strategi og kommuniserer godt på en svært klar og inkluderende måte både internt og eksternt. Og han deler raust på myndighet og tillit til alle andre, noe som absolutt også bidrar til lojalitet og kraftsamling rundt våre mål. Han er veldig erfaren, analytisk anlagt og mer intelligent enn han gir utrykk for, belærer aldri og bruker humor og varme som verktøy i diskusjoner om vanskelige saker.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Jeg er glad jeg valgte å droppe jussstudiet selv om det hadde vært heldig for meg som politiker. Jeg er også glad for at jeg heller valgte journalistikk. Kunne virkelig tenkt meg å ha utdannet meg ytterligere innenfor det feltet, gjerne forska på medier og populærkultur.

- Trenger vi en ny lov som setter en grense på hvor mye Amedia, Schibsted og Polaris Media kan eie av aviser i Norge?

- Ja. Mediemangfold er viktig også på eiersida og jeg mener at det vil være klokt å regulere, om enn ikke veldig snevert.

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Vi i Senterpartiet støtter opp om kampen mot spillavhengighet og med det mot den aggressive reklameringa til utenlandske spillselskaper. Jeg syns ellers personlig det er provoserende å se norske idrettskjendiser reklamere for konkurrenter av Norsk Tipping siden de har svært mye å takke spillemidlene derfra for. Men å forby deltakelse av norske kjendiser i disse reklamene er jo uaktuelt.

- Prisen på TV-sport skyter i været og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent?

- Jeg hopper av.

- Speedo - Yay or nay?

- Selv om speedo  minner meg aldri så mye om ferie ved middelhavet, så blir det et nay.