Navn: Børre Haugli

Alder: 58 år

Stilling: Tidligere VG- og Dagbladet-journalist og sist redaksjonell leder i Morgenbladet. Ble i år ny redaktør i Svalbardposten. 

- Hvor går årets ferie? 

– Ferie, hva er det? Blir for det meste på øya denne sommeren.

- To ting lurer vi på. Hva er den største forskjellen på å jobbe på Svalbard og i Oslo-gryta og hvordan har drømmen utspilt seg i og med at du sa det var en tre år gammel drøm som ble virkelighet da du ble ansatt?

– Nærheten til folk, og at den jobben vi gjør engasjerer de fleste i Longyearbyen. Vi er viktig både som kritisk stemme mot makt, stat og forvaltning, og som informasjonskilde når situasjonen krever det. Samfunnet er en utømmelig kilde med saker og problemstillinger. Jeg føler meg privilegert som får lede en liten lokalavis som har en så sterk stilling i lokalsamfunnet, og som blir lest av de som styrer dette landet. Det vet vi, for de gir lyd fra seg. En drømmejobb.  

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterte tre gjester. Hvor drar dere, hvem tar du med deg og hva spiser dere?

– Turen går til Pyramiden, en nedlagt russisk gruveby på Svalbard. Da tar jeg med meg mannskapet fra seilbåten S/Y Ultima Thule: Rolf Markussen, Trond Berger og Jon Framnes. I tillegg må vi ha med guide, russlandkjenner, Helén Johanne Andersen. Vi skal spise borsjtj og drikke masse vodka.

- Hvilke bøker eller TV-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom? 

 – Min tidligere kollega Lena Lindgrens bok Ekko, og så har jeg blitt helt hekta på Arto Paasilinna. Holdt på le meg skakk av Den senile landmåleren. Ser knapt på tv-serier, men sluker alt av dokumentarer. Da er sommeren drømmetid.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynte på? 

– Da skulle jeg blitt sjømann og skipsoffiser.

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

– Gikk på bar og drakk masse øl. 

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året? 

– Ingen.

- Trenger vi en ny lov som setter en grense på hvor mye Amedia, Schibsted og Polaris Media kan eie av aviser i Norge? Dere er jo selveid. Føler dere presset fra de store aktørene? 

– Jeg er generelt imot begrensinger på eierskap eller utbredelse. Det er NRK som er vår konkurrent og vi føler press fra. De har et hav av ressurser og vi slåss for å overleve.

- Prisen på TV-sport skyter i været og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent? 

– Har allerede sagt opp, fra 1. juni. Det blir ikke fornyet.

- Speedo - yay or nay? 

– Yay, så klart.