Navn: Vidar Singh

Alder: 45

Stilling: Daglig leder og rådgiver i Oss

- Hvor går årets ferie?

- I år går ferien til Kviteseid, Mandal og Bergen. Jeg besøkte Lyngdal og Farsund for et par år siden, og ble veldig begeistret. Nå tenkte vi å legge ut på en skikkelig roadtrip med familien.

- Det er nå ett år siden mangfoldsdebatten tok av i Byrå-Norge, hva tror du bransjen har lært og hva gjenstår?

- Vi har lært mye om hvordan vi skal snakke til hverandre, og det er bra. Og jeg opplever at bransjen er i en innsiktsfase. Byråer forsøker å tilegne seg mer kunnskap og finne flere svar. Konkrete tiltak for hvordan mangfold skal økes har jeg ikke sett mange av. Det vil ta litt tid, også fordi store deler av bransjen forsøker å komme seg på beina etter pandemien. Men det har skjedd mye på kundesiden. Selskaper som Skanska og Schibsted har ansatt ledere innen mangfold og inkludering. Vi vet at DNB og Yara er i lignende ansettelsesprosesser. Det kan tenkes at slike selskaper fremover vil kreve krysskulturell kommunikasjonskompetanse fra byråene sine. I så fall får jeg rett siden jeg spådde i en tidligere kronikk at bransjeendringer kan tvinges frem av oppdragsgiverne.

- Selv om tanken om mangfoldsbyrået jeg jobber i har eksistert i tre-fire år, er tidspunktet for etableringen delvis en konsekvens av bransjedebatten. Kanskje har debatten også «æren» for at vi i dag samarbeider med flere ledende byråer. Samarbeidet vil øke kunnskapen om innvandrerbefolkningen, og vi vil se flere målgrupperettede kommunikasjonsmuligheter. Og så har vi akkurat mistet en prosjektleder til et etablert byrå. Selv om det er synd å miste henne, er dette vårt første, konkrete bidrag til å øke mangfoldet i norsk kommunikasjonsbransjen. Det liker vi.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Jeg ville tatt Rashford, Saka og Sancho med meg på biltur til… Bergen? Under bilturen ville vi snakket om hva som skjer i det øyeblikket man skal sette en straffe. Hva skjer når man bommer, hvor lenge varer følelsen, hvor mye endres man, og hvordan føles det å lese rasistisk dritt om seg selv etter at man har gitt alt for laget og landet sitt. Og så skulle vi synget «Footballs Coming Home» for full hals med playback. Vi ville spist somalisk mat, et kjøkken som fortjener mer oppmerksomhet enn det har fått hittil. Under middagen ville vi brainstormet rundt hvordan vi kan få vestlige land til å sette større pris på mangfoldsrikdommen sin. Under desserten ville vi snakket om VM-forberedelsene til England, og hvordan de skal få den forbanna pokalen hjem igjen.

- Hvilke bøker eller tv-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg har nettopp lest «Kunsten å gi faen». Nå Blinkist’er jeg mens jeg venter på en bok Lars Joachim Grimstad har lovet meg. Han holder tittelen hemmelig, og har lagt lista høyt. «Du kommer ikke til å klare å legge den fra deg», lovet han. Jeg er en skikkelig serie-junkie og har sett nærmest alt som er verdt å se. Med unntak av «The Royals». Den ser jeg frem til å se.

- Hvordan vil det bli i Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- Trygve lover og lover, så jeg ville hatt store forventninger til han som statsminister. Spesielt viktig for meg er det han lover med å reversere taxi-reformen. Konkurranse må være på like vilkår. Vi kan ikke ha tjenester som Uber og Bolt uten at de tar større arbeidsgiveransvar for sjåførene, og betaler mer i skatter og avgifter til den norske stat. Ellers er Vedum god til å polarisere. Kommer han til makten må han være like god på å samle folket. Vi nordmenn trenger å samles mer, gjennom flere fellesnevnere.

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

- Tok en øl til sandwichen på Løkka Deli.

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

- Det må være Johan H. Andresen. Et klartalende fyrtårn for egne ledere og ansatte gjennom hele pandemien, og en dyktig forretningsmann som skaper store verdier for seg selv og selskapet. Samtidig som han fokuserer på en stor og aktuell utfordring. Han sier at han skal satse på sosiale entreprenører og de som har falt utenfor, gjennom å ansette flere med hull i CV’en. Dette blir viktig fremover. Mange med lav kompetanse vil falle utenfor fremover. Johan tenker utenfor boksen, og utfordrer det offentlige til å tenke nytt sammen med han. Slik får han mange med seg på reisen. En veldig imponerende og inspirerende toppleder.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Sosialantropologi. Mennesker, adferd, kulturer og samfunn. Kanskje det mest interessante jeg vet om, og noe jeg aldri kan lære nok om.

- Kommer dere til å beholde hjemmekontor etter pandemien og hvis du kunne velge selv hvor ofte ville du sittet hjemme?

- Jeg elsker hjemmekontor, og føler at jeg får gjort mer fra kjøkkenbordet enn fra kontoret. Samtidig får man mange uvaner. Setter på klesvask mellom møtene, lager store lunsjer, glemmer å gå turer osv. Og så har man lett for å jobbe altfor mye de ukene man ikke har barn. Da jobber jeg gjerne fra jeg står opp til det blir mørkt ute. Vi vurderer en 50/50 splitt hjemmekontor og vanlig kontor. Så vesentlig mer hjemmekontor enn før pandemien, men vesentlig mindre hjemmekontor enn under den.

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Det bør være forbudt blant annet fordi bruken av norske kjendiser får spillselskapene til å fremstå som norske, selv om de er utenlandske og opererer fra Malta. Staten må regulere pengespillene slik at færrest mulig ødelegger seg og de rundt dem gjennom spillegalskap. Det koster penger å utvikle spennende og samtidig forsvarlige spill, bedrive holdningsarbeid, reguleringer osv. Inntektene fra pengespill må brukes til dette, og derfor må mest mulig av inntektene gå til den norske stat.

- Prisen på TV-sport skyter i været og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent?

- Gutta mine og jeg ser mye fotball sammen, så jeg ville nok fortsatt som betalende abonnent. Men jeg ville bitchet mye over abonnementsprisen.

- Speedo - yay or nay?

- En stor yay. Jeg heier på alle som tør å gå med en Speedo, for det krever mot.