Navn: Kjersti Mo

Alder: 47

Stilling: Direktør Norsk filminstitutt 

- Hvor går årets ferie?

- Korsika, tok båt fra Nice etter å ha vært i Cannes. Så skal jeg til Gausdal senere i sommer, som alltid.

- Verdensmesterskapet i film ble arrangert sist uke i Cannes, hvordan gikk det med Norge og møtte NFI-direktøren noen filmstjerner under sitt opphold på croisetten?

- Prisene deles ut først til helgen, men det har uansett vært et fantastisk år for Norge og norsk film i Cannes. Å bli tatt ut til det offisielle programmet er en bragd, det lages ca. 2000 filmer per år som ikke tas ut. Men det viktigste er kanskje likevel at det å vises der gir filmen et svært godt utgangspunkt for veien videre ut i verden. Begge de norske filmene har fått svært god respons og anmeldelser. Jeg passerte Sean Penn her om dagen, han er også i hovedprogrammet med sin film og konkurrerer dermed med Joachim Trier. Jeg tror kanskje ikke folk hjemme er helt klar over hvor store stjerner Trier og Eskil Vogt er på filmkunstner-himmelen?

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Billie Eilish, Ina Bache-Wiig og Deeyah Khan. Vi skal snakke om at ytringsfrihet og kunst koster, men er verdt det. Vi tar en vegansk piknik og drikker kambucha med sitrus og ingefær.

- Hvilke bøker eller TV-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg skal se resten av «Small Axe» som Steve McQueen har laget for BBC og som NRK nå har i spilleren. Det er faktisk fem selvstendige filmer, med urettferdighet og rasisme som tematisk overbygning. Det er relativt unikt at en av verdens fremste filmkunstnere skaper for visning direkte på en skjerm nær deg, men det passer jo fint i ferien. Og så skal jeg lese Lars Mytting.

- Hvordan vil det bli i Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- Ikke så annerledes enn i dag. Norsk politikk er i hovedsak brede kompromisser mellom flere partier.

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

- Jeg er imponert over ballettsjef Ingrid Lorentzen som har brukt pandemien til å bringe balletten ut til folk, når ikke folk har kunnet komme til Operaen. På den måten er det skapt mye vakker kunst og store opplevelser på steder man normalt ikke forbinder med dans. Og så synes jeg det er bra at det finnes toppsjefer som har valgt å frivillig betale tilbake koronastøtte det viste seg at de likevel ikke trengte, selv om det egentlig bare skulle mangle at vi ikke bruker barnas velferdspenger i oljefondet til å fylle egen konto om det ikke er prekært.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Da hadde jeg valgt å studere industriell økonomi og teknologiledelse, kombinasjonen av teknologi, økonomi og ledelse vil være ekstremt anvendbar og verdifull fremover. Så nå har jeg nylig ansatt to sivilingeniører med nettopp denne utdannelsen i lederroller.

- Kommer dere til å beholde hjemmekontor etter pandemien og hvis du kunne velge selv hvor ofte ville du sittet hjemme?

- Vi legger opp til å starte omfattende ombygging av lokalene våre i høst, og vil derfor dels sitte i midlertidige lokaler og dels på hjemmekontor. På sikt vil vi dermed ha nye lokaler som er godt lagt til rette for varierte behov. For egen del gleder jeg meg veldig til å gjenoppta mikrokommunikasjon med kollegaer og samarbeidspartnere - og starte på den delen av kulturarbeidet som muliggjøres av fysisk fellesskap. Men en og annen dag på hjemmekontor kan det hende det blir. 

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Det er vanskelig å forby folk å bruke seg selv i reklame for produkter og tjenester de står inne for, og verdiene som formidles. Jeg tror generelt mer på regulering enn forbud. 

- Speedo - Yay or nay?

- Big NO NO.