Fredag morgen legger Schibsted frem tall for andre kvartal, og de viser at selskapet fortsetter veksten. Omsetningen økte med 18 prosent til 3,6 milliarder kroner og overskuddet (EBITDA) med 49 prosent til 749 millioner kroner.

Selv om selskapet nå måler seg mot et kvartal i fjor der de ble sterkt påvirket av koronakrisen, påpeker konsernsjef Kristin Skogen Lund at de underliggende inntektene også er ni prosent større enn på samme tid i 2019.

- Etter et sterkt første kvartal, er vi glade for å se en enda sterkere utvikling gjennom andre kvartal, drevet av en solid bedring av markedet, sier hun i resultatmeldingen.

Schibsted hadde et resultat før skatt på 362 millioner kroner. Opp 51 prosent fra samme kvartal i fjor.

Les også: Schibsted trapper opp talentjakten etter knallresultater - vil bli netthandelens svar på Airbnb

Vokser på stillingsannonser
Det er i Nordic Marketplaces, som inkludererer rubrikkselskaper som Finn og Blocket, samt satsingen på Distribution and Ecommerce, at store deler av veksten skjer. Her økte omsetningen med 294 millioner kroner (+ 39 prosent) til 1,047 milliarder kroner, godt hjulpet av en sterk vekst i markedet for stillingsannonser, og spesielt i Norge.

Dette er første gang omsetningen i Nordic Marketplaces passerer én milliard i et kvartal.

Ser man på tallene i Norge alene, økte omsetningen med 43 prosent i Marketplaces. Rubrikkinntektene økte med 47 prosent, mens annonseinntektene økte med 30 prosent (og 16 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2019).

Kraftig resultatvekst i mediehusene
Mediedivisjonen News Media omsatte for 1,9 milliarder kroner. Det utgjør en vekst på 145 millioner kroner og åtte prosent. Driftsresultat ble på 275 millioner kroner (+86 prosent).

Schibsteds norske tabloid-flaggskip VG hadde en omsetning på 503 millioner kroner (+ 19 prosent), mens Schibsteds abonnementsbaserte aviser hadde en mer beskjeden omsetningsvekst på tre prosent.

- Omsetningsveksten i News Media er drevet av et vesentlig løft i digitale annonseinntekter, også sammenlignet med 2019, i tillegg til en fortsatt sterk vekst i inntekter fra digitale abonnement, sier Kristin Skogen Lund.

Koronapandemien rammet de digitale annonseinntektene til Schibsteds mediehus hardt, men nå ser konsernsjefen en betydelig bedring, også sammenlignet med 2019. Fjorårets annonsesmell setter likevel to streker under satsingen på abonnementsmodellen i mediedivisjonen, blant annet med den storstilte satsingen på podkast bak betalingsmur.

Les mer: Schibsted-topp fnyser av Radio Norge-sjefens kritikk: - Vi tror tiden er inne

Utvider konsernledelsen
Tidligere i sommer offentliggjorde Schibsted-sjefen også en ny investeringsstrategi og ny organisasjonsmodell. I den forbindelse opprettet Schibsted en ny stilling i konsernledelsen kalt Chief Investment Officer, som skal ha ansvar for konsernets vekststrategi.

Nå er det klart at det blir Andrew Kvålseth som skal fylle denne stillingen. 

Han kommer fra jobben som kommersiell direktør i det Qatar-baserte telecom-selskapet Ooredoo Group, og har tidligere hatt en rekke stillinger i Telenor, blant annet som strategidirektør i Telenor Digital, og som leder for strategi og innovasjon i Telenors datterselskap i Thailand, DTAC.

- Andrew har med seg over 20 års ledererfaring på tvers av en rekke investerings-, digital- og kommersielle lederroller, sier Skogen Lund i meldingen.

- Han har også et bredt internasjonalt perspektiv etter å ha levd og jobbet på tvers av USA, Europa, Midt-Østen og Asia.

Schibsted oppretter også en ny divisjon kalt Financial Services and Venture, som skal ledes av Dan Ouchterlony, som også går inn i konsernledelsen.

Schibsted Next avvikles som egen divisjon, og Distribution and Ecommerce legges under Nordic Marketplaces, som ledes Christian Printzell Halvorsen

Les mer: Store endringer i Schibsted - Finn-sjefen får nye oppgaver

Får Adevinta-gevinst på 60 milliarder
25. juni fullførte Adevinta oppkjøpet av Ebay Classifieds Group. Schibsted har solgt seg ned til en eierandel på 33 prosent i den europeiske rubrikkgiganten. De er nå jevnstore med Ebay på eiersiden.

Ettersom Schibsted ikke lenger har en kontrollerende aksjeandel i Adevinta, får Schibsted en betydelig regnskapsmessig gevinst på 60 milliarder kroner i andre kvartal, tilsvarende verdien av Schibsteds eierandel i Adevinta på transaksjonstidspunktet.

Samtidig har Schibsted overtatt Ebays danske rubrikkselskaper DBA.dk og Bilbasen.dk.

Les mer: Schibsted og Adevinta i mål med «banebrytende» Ebay-kjøp

Andrew Kvålseth.jpg

Ny Schibsted-topp: Andrew Kvålseth går inn i konsernledelsen i Schibsted som Chief Investment Officer.