Reaksjonene har haglet etter at NRK avpubliserte tre programmer av «Helt Ramm» som ble laget i forbindelse med sommer-OL i Tokyo. Avgjørelsen om å trekke programmene ble tatt etter at NRK fikk sterke tilbakemeldinger på Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert.

- Det har foreløpig ikke vært mange negative tilbakemeldinger på episodene, men de har vært såpass sterke at vi i formiddag har vurdert innholdet på nytt og kommet fram til at det er riktig å avpublisere. Vi ønsker verken å såre eller stigmatisere, sa Anders Sårheim, fungerende redaktør i Sporten, tidligere denne uken.

Senere har flere tatt til orde for at NRK burde latt sketsjene stå, blant dem NRKs egen «Debatten»-programleder Fredrik Solvang og Dagens Næringsliv, som skriver på lederplass at NRK risikerer å vanne ut humorkonseptene sine. «Lytt til Fredrik Solvang», er beskjeden derfra.

Les også: Flere klager på NRKs avpublisering av Helt Ramm: - En enorm skam

Dette er ikke første gang i år at en norsk aktør har fått kalde føtter etter å ha laget satire på et japansk gameshow. Tidligere i år trakk Orkla en rekke reklamefilmer som Smash som tok utgangspunkt i denne sjangeren. Disse filmene var, i motsetning til «Helt Ramm», spilt inn i Japan med japanske skuespillere.

Les mer: Orkla trekker Smash-reklame etter reaksjoner i sosiale medier

Ble laget i 2019
Men «Japanese Ramm Show» - som NRK har kalt sine sketsjer - ble spilt inn lenge før dette ble en mediesak. De har nemlig ligget klare siden 2019, opplyser NRK til Kampanje. Sommer-OL ble som kjent flyttet fra 2020 til 2021 som følge av koronapandemien.

- Sketsjene ble produsert før Orkla-reklamen. Meg bekjent var det ikke en del av vurderingsgrunnlaget ved publisering, sier Sårheim til Kampanje.

Han understreker at intensjonen var å parodiere en programledertype og et formatkonsept, og ikke menneskene. 

- Vi mente derfor at sketsjene var innenfor ved publisering. 

- Burde tatt en ekstra runde
Heller ikke vinterens blackface-debatt, som oppstod da Discovery satte den ti år gamle programserien «Nissene over skog og hei» på lufta igjen i desember i fjor, rokket ved NRKs avgjørelse om å publisere.

- Var dette noe dere reflekterte over under arbeidet med «Helt Ramm»?

- Sketsjene ville nok ikke blitt laget slik i dag, og selv om de ble vurdert før publisering nå 2021, burde de nok vært gjenstand for en ekstra runde.

Selv om NRK selv mener vurderingene de gjorde i forkant av publiseringen ikke var gode nok, er det ikke aktuelt å utarbeide noen retningslinjer for hva som er greit og ikke greit når man lager underholdning for kanalen.

- De redaksjonelle retningslinjene vi har, som for eksempel «flerkulturell ordliste» og Vær varsom-plakaten er tilstrekkelig.

- Anser dere disse sketsjene for å være rasistiske?

- Intensjonen var å parodiere en programledertype, men vi ser at dette innholdet ikke traff slik vi ønsket. Sketsjene rammer mennesker som har opplevd og opplever rasisme, og derfor avpubliserte vi.

Brukte samme figur i 2018
I dag skriver TV 2 at Nicolay Ramm brukte den samme figuren i programmet «Vinter-LOL» fra 2018, som fortsatt er tilgjengelig i NRKs arkiver.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, bekrefter til TV 2 at de ikke kommer til å fjerne episodene av «Vinter-LOL».

– NRK TV er fullt av arkivinnhold med innslag som kan virke både rare og støtende sett med dagens øyne, men vi mener det ikke vil være riktig å redigere bort historisk tv-innhold på denne måten, sier han.