De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand, skriver Fritt Ord i en pressemelding.

- Fra å ha vært åsted for norgeshistoriens verste terrorangrep er Utøya blitt omskapt til en åpen og inkluderende arena for å diskutere og lære. Aktivitetene på øya viser at kunnskap kan overvinne fremmedfrykt, hatytringer og konspirasjonsteorier, sier styreleder Grete Brochmann i Stiftelsen Fritt Ord.

- Med de sterke og dype uenighetene som har eksistert om øyas fremtid, har det krevd både standhaftighet og vågemot. Det har daglig leder Jørgen Watne Frydnes vist i ti år nå. Han har spilt en avgjørende rolle for resultatene til at det nye Utøya i dag er et av Norges viktigste lærings- og debattsteder, begrunner stiftelsen.

Prisvinneren: - Stort
Prisen består av et beløp på 100.000 kroner og en krystallvase. Prisen deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste.

- Det er stort for oss her på Utøya å motta denne prisen for vårt arbeid, sier Frydnes selv.

Målet til Utøya er i dag å minnes de som ble tapt 22. juli og styrke ungdoms demokratiske kompetanse

- Vi tror at kunnskap overvinner fremmedfrykt, hatytringer og konspirasjonsteorier.

Støre: - Fortjent pris
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at prisen er fortjent, og at det er viktig at man ikke glemmer det grusomme som skjedde for ti år siden.

- Vi i storsamfunnet må la oss inspirere av AUF og Utøya-stiftelsen og forsterke vår kamp mot ekstremisme, for kreftene som truer vårt demokrati lever dessverre i beste velgående, sier han.

Astrid Hoem, leder av AUF, sier de er takknemlige og stolte av at Utøya mottar prisen.

- Jeg er stolt av den jobben som har blitt gjort for at Utøya er det det er i dag. Det er mange som fortjener takk. Og spesielt innsatsen Jørgen Frydnes har lagt ned over flere år, sier Hoem.

(©NTB)