Etter over ett år på markedet, har Nent Group endelig landet en kjøper for sin studiovirksomhet, og det er den britiske TV-giganten Fremantle som sikrer seg tolv av Nordens største produksjonsselskaper, inkludert norske Monster, Strix og Playroom.

Monster produserer store underholdningsprogrammer som «Stjernekamp» (NRK), dramaserier som «Bortført» (TV 2) og dokumentarserier som «Estonia» (Discovery). Strix produserer blant annet «Farmen» og «Sommerhytta» for TV 2.

Fremantle er en av verdens største leverandører av TV-underholdning og sitter på eierskapet til rettigheter som «Idol», «The X-Factor» og «Got Talent», bedre kjent som «Norske talenter» her hjemme. I Norge er de kanskje mest kjent for å produsere NRK-suksessene «Exit» og «Maskorama».

I tillegg overtar Fremantle de norske selskapene Novemberfilm, One Big Happy Family og Rakett, Strong Productions i Danmark, Grillifilms, Moskito Television og Production House i Finland, og Baluba og Strix Television i Sverige.

Slik Kampanje kjenner markedet, vil det nye selskapet få en totalomsetning på godt over en halv milliard bare i Norge.

- Veldig gledelig
Norsk Fremantle-sjef, Petter Testmann-Koch, er ordknapp når Kampanje tar kontakt.

- Dette skal gjennom flere konkurransemyndigheter. Akkurat nå er det «business as usual», så får vi se hva som skjer etter det. For Fremantle internasjonalt er dette kjempegode fagmiljøer med masse flinke mennesker, så det er veldig gledelig med nye flinke kollegaer, sier han til Kampanje.

- Hvilke følger kan dette få for de norske selskapene?

- Enn så lenge opererer selskapene som de har gjort, og det kan tenke seg at de skal fortsette med det.

Fremantle har i dag rundt 50 årsverk i Norge og omsetter for over 100 millioner kroner.

Saken fortsetter etter bildet.

Petter Testmann-Koch 980 674 foto freemantle.jpg

Tar ingenting på forskudd: Norsk Fremantle-sjef Petter Testmann-Koch avventer konkurransemyndighetenes vurdering før han uttaler seg om konsekvensene av kjøpet. Foto: Fremantle

Monster-sjef henviser til Nent
Administrerende direktør i Monster, Ingvild Daae, ønsker ikke å kommentere nyhetene om at de får ny eier. Selskapet er det største av de seks norske som Fremantle nå oveortar med en omsetning på rundt 300 millioner kroner.

- Det er Nent som skal ta seg av alt av presse angående salget, sier Daae til Kampanje.

Playroom-sjef Helge Wold har heller ikke mye å si. Selskapet han driver skiller seg ut i porteføljen, ettersom det er et eventselskap.

- Det er nyheter som ser veldig hyggelige ut. Det blir spennende å se hva dette fører med seg. Men nå skal konkurransetilsynet se på det, og ellers har vi ikke kommet noe lengre enn det, sier han.

- En spennende mulighet
 
Administrerende direktør i Fremantle, Jennifer Mullin, har litt mer på hjertet i en pressemelding som ble sendt ut i formiddag.

- Dette er en spennende mulighet både til å styrke vår tilstedeværelse i Norden og til å ønske en stor mengde nye talenter velkommen til Fremantle-familien. Nordiske immaterielle rettigheter gjør stor suksess internasjonalt, og med vår evne til å skape bred distribusjon på et globalt nivå, har jeg stor tro på at vi vil klare å gi det flotte innholdet disse selskapene produserer et enda større publikum, sier hun.

Selskapene Fremantle nå kjøper er Monster, Novemberfilm, One Big Happy Family, Playroom, Rakett og Strix TV (Norge), Strong Productions (Danmark); Grillifilms, Moskito Television og Production House (Finland) og Baluba og Strix Television (Sverige).

- Vi er overbeviste om at Fremantles globale rekkevidde vil skape mange muligheter for disse flotte selskapene. Avtalen setter et punktum for Studios-eiendelene vi hadde planlagt å selge. De gjenværende Studios-eiendelene vil nå ha som primærfokus å levere drama-innhold eksklusivt for Viaplay, noe som fører til at Studios til slutt blir fjernet som et eget inntektspunkt i rapporteringen vår, sier Gabriel Catrina, Nent Group EVP & Chief Financial Officer, i en pressemelding.