«Sommerskuta» er årets sommersatsing på NRK. Reisen startet utenfor Nordkapp 6. juli og ender på Tromøya utenfor Arendal 15.august. Gjennom seks uker skal skipet besøke 29 norske havner, i tillegg til et stopp på Shetland.

Totalt er det snakk om 400 timer direktesendt TV på NRK1, NRK2 og på strømmetjenesten NRK TV.

Så langt har sendingene på NRK1 hatt et snitt på 218.000 seere og en andel på 32 prosent. Det er lavere enn fjorårets NRK-satsing «Sommerbilen», som hadde et snitt på over 300.000 seere.

Tallene kommer fra NRKs analyseavdeling og hentes fra den offisielle TV-målingene til Kantar.

- Når det er fint vær i Sør-Norge og over 30 grader, så må folk få dra til sandstrendene og kose seg der, det har jeg full forståelse for, sier prosjektleder Thomas Hellum i NRK om tallene.

- Fint og rørende
Han er likevel godt fornøyd med mottakelsen, både av TV-programmet og av skuta langs reiseruten.

- Det er utrolig artig å se den lokale fine mottakelsen som vi får rundt omkring i de ulike havnene. En helside i en lokalavis og en full kai med glade mennesker som er glade i plassen de bor på og stolte over å vise den frem, det betyr mye både for NRK og sommerprosjektene. Det synes jeg er fint og rørende å se på.

NRK har rekruttert tolv programledere til å lose seerne gjennom reiseruten. Hver uke mønstrer to nye på skuta.

Les også: Her er de 12 «hemmelige» Sommerskuta-programlederne på NRK

Står for 22 prosent av all seing
Totalt har 2,5 millioner seere vært innom sendingene på de ulike plattformene på ett eller annet tidspunkt. «Sommerskuta» står faktisk for 22 prosent av all seing på NRK akkurat nå, inkludert lineær-TV og strømming.

- Vi har seere som følger med og som sitter langt fremme på stolen og som vil ha mest mulig fakta og mest mulig geografi, sier Hellum.

Han understreker at de aldri har forsøkt seg på dette formatet tidligere.

- Nå prøver vi oss på en slags spagat der vi både skal vise flott natur og samtidig si litt om hvordan det er å drive en seilskute.

Men så langt har alt gått etter planen, forteller Hellum.

- Det er hyggelig og kjekt å jobbe sammen med mannskapet ombord. Vi skal holde på i fire uker til, så dette er en veldig god start.