De siste dagene har medienes rolle i debatten om 22. juli-terroren havnet under søkelyset, etter at flere Utøya-overlevende, blant dem Elin L’Estrange, har gått ut med kritikk av pressen. L’Estrange skriver i en kronikk i Aftenposten om hvordan det føltes at pressefolk var mer opptatt av å verne om ytre høyres ytringsfrihet enn AUF sin etter terrorangrepet.

Tirsdag gikk Dagens Næringsliv ut og beklaget en leder de hadde på trykk i 2011. Det er særlig setningen «(...) så lenge ofrene ytrer seg i det offentlige rom, har de også et ansvar», som DN nå beklager.

Les mer: DN beklager 22. juli-kommentar: - Denne setningen ser ikke bra ut i ettertid

Mener AUF ble kneblet
I en kronikk i Dagbladet skriver Marie Simonsen at pressen har spilt en sentral rolle i å kneble AUF etter terrorangrepet.

Det er en påstand som kulturredaktør Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende skriver under på. 

- Jeg har selv skrevet en kommentar om hvor tragisk det er at AUF har opplevd at de ikke kan delta i debatten og har skygget unna fordi de blir beskyldt for å slå politisk mynt på det som skjedde, sier Bjerkestrand til Kampanje.

BT-redaktøren mener mediene burde ha vært enda mer kritiske til dem som har kommet med slike beskyldninger, og samtidig vært bedre på å snakke med dem som ble rammet av beskyldningene.

- Jeg mener AUF og Arbeiderpartiet og de reelle ofrene har fått altfor liten plass i samfunnsdebatten, men jeg er glad for at de tar den plassen de trenger nå, og for at mediene ser på hvilke valg vi gjorde den gangen og hvilke konsekvenser det har fått for samfunnsdebatten.

- Ville ikke ha publisert i dag
I sin kommentar trekker Marie Simonsen blant annet frem en kronikk av tidligere skipsreder Dan Odfjell, som stod på trykk i BT i 2012, som «et nedrig angrep» mot daværende AUF-leder Eskil Pedersen. I kronikken i BT skriver Odfjell blant annet at Arbeiderpartiet «utnytter 22. juli i et velregissert politisk spill for bl.a. bevisst å viske ut skillet mellom seg selv (som partipolitisk institusjon) og nasjonen Norge».

Her er Frode Bjerkestrand tydelig:

- Vi ville ikke ha publisert denne kronikken i dag. Den er et usaklig personangrep på Eskil Pedersen. Den ville ikke ha passert debattgruppens faktasjekk og kvalitetssjekk fordi den tillegger Eskil Pedersen, AUF og Arbeiderpartiet politisk tvilsomme motiver og fremstår konspiratorisk. Noe av hensikten med kvalitetssjekken vår er å unngå at konspirasjonsteorier sprer seg, sier han.

- Hvordan forklarer du at den kom på trykk i 2012?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er ni år siden, og jeg kjenner ikke vurderingene som ble tatt på det tidspunktet.

- Føles som en oppreisning
Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen er glad for erkjennelsen. Han sier følgende i en kommentar til Kampanje:

- Å se at noen medier tar selvkritikk for noe av sin 22. juli-dekning betyr mye og det føles som en oppreisning. AUF og overlevende har måtte tåle altfor mye i årene etter. Det kostet mye. At vi nå får en debatt om dette er viktig og jeg synes det er voksent gjort at man erkjenner at ikke all dekning står seg i dag, skriver han i en tekstmelding.

Les også: VG-topp tror ikke vi har tatt innover oss brutaliteten og ondskapen fra 22. juli: - Det var så massivt og jævlig

- Paradoksalt
Frode Bjerkestrand kan ikke svare på om hvorvidt BT har bidratt til å holde AUF utenfor samfunnsdebatten i tiden etter 22. juli.

- Kritikken av vår rolle er noe som har oppstått i spesiell sterk grad de siste par ukene og midt i sommerferien, og vi har ikke fått sjansen til å evaluere alt vi publiserte den gangen bredt hos oss. Det må vi gjøre før vi kan trekke en konklusjon.

- Hvorfor er ikke det blitt gjort?

- Jeg ser at det er paradoksalt at det er overraskende at medienes rolle skulle bli et større diskusjonstema akkurat nå, det burde vi vært forberedt på, men det har vi tydeligvis ikke vært. Vi må gjøre et grundig arbeid for å finne ut hvordan vi har påvirket vår debattklimaet etter 22. juli. Så her kan jeg ikke være kategorisk før vi har tatt en grundig gjennomgang.

Også Aftenposten varsler en gjennomgang av avisens rolle. Forrige uke fikk de kritikk fra Arbeiderparti-politiker Elin L’Estrange for å ha publisert et innlegg fra Peder Jensen, bedre kjent som «Fjordman».

- Denne debatten er den vanskeligste vi har hatt de siste ti årene. Vi har fått noe kritikk de siste ti dager, og dette går vi gjennom. Vi diskuterer dette i Aftenposten, og vi har ikke landet noe ennå, sa Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes i Dagsnytt 18 tirsdag.

Frode Bjerkestrand BT.jpg

Varsler gjennomgang: Frode Bjerkestrand vil ikke svare på om hvorvidt Bergens Tidende har bidratt til å holde AUF utenfor samfunnsdebatten før redaksjonen har tatt en grundig gjennomgang, men erkjenner at det burde ha blitt gjort i forbindelse med tiårsmarkeringen.