Navn: Helje Solberg

Alder: 54

Stilling: Nyhetsdirektør i NRK

- Hvor går årets ferie?

- Vesterålen, Rondane og kanskje en tur til Nord-Italia, hvor vi har tilbragt mange av somrene de siste årene.

- Har redaktørrollen for «Årets redaktør endret seg noe under koronapandemien og tiden med hjemmekontor?

- To ting har vært avgjørende. Den ene var at vi rigget oss slik at medarbeiderne ikke ble  smittet. Det andre var å levere på oppdraget og å nå bredt ut med relevant og troverdig journalistikk. Selv har jeg vært opptatt av åpen og tydelig kommunikasjon, og det har vært viktig for oss i ledelsen å følge ekstra godt med på hvordan medarbeiderne har det. Jeg er imponert over hva NRK har utrettet, profesjonaliteten og måten medarbeiderne har stått i denne situasjonen, måned etter måned. Krisen har virket samlende, og. Det har også vært en tid hvor det har vært ekstra meningsfylt å drive med journalistikk, og ikke minst har det vært hyggelig at publikum har gitt oss mange positive tilbakemeldinger og at tilliten til NRK er høyere enn noen gang.

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Jeg ville invitert journalist Kara Swisher, forfatter Yuval Noah Harari og programleder James Corden. Det ville blitt  sjømat og hvitvin på Gressholmen Kro. Hadde jeg fått dem med i kajakk, ville vi tatt sjøveien på den måten

- Hvordan vil det bli i Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- For å sitere Thomas Jeffersons: Regjeringen du velger, er den regjeringen du fortjener.

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

- Jeg ga en ekstra lang og varm klem til foreldrene mine, og vi inviterte familie og venner på middag.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Jeg ville studert journalistikk ved Columbia University eller internasjonal politikk ved The New School.

- Kommer dere til å beholde hjemmekontor etter pandemien, og hvor ofte ville du sittet hjemme hvis du kunne velge selv?

- Det blir mer fleksible og digitale måter på jobbe på, inkludert mer hjemmekontor, Vi kommer også  til å ha reduserte reisevirksomhet, men i nyhetsdivisjonen vil mange fortsatt være på Marienlyst. Selv har jeg jobbet her gjennom hele pandemien, og jeg vil fortsatt holde meg her.

- Trenger vi en ny lov som setter en grense på hvor mye Amedia, Schibsted og Polaris Media kan eie av aviser i Norge?

- Mediemarkedet er godt regulert. Vi er i en unik posisjon i dette landet, med sterke lokale, regionale og nasjonale medier. Offentlig finansierte og privateide medier utfyller hverandre og står for en konkurranse som er skjerpende og bra for oss alle. Jeg er mektig stolt over jobben som gjøres i NRK, men det faller meg også lett å glede meg over hvor bra det går ellers i Medie-Norge. Det er essensielt at vi også i fortsettelsen beholder denne bredden med sterke og uavhengige redaktørstyrte medier som på egne plattformer når ut til befolkningen med viktig og engasjerende journalistikk. Vi må sørge for at vi ikke blir avhengige av såkalte tredjepartsplattformer, slik situasjonen er i mange land. Disse selskapene er allerede altfor store og mektige.

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper, eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Jeg forstår skepsisen,  selv om jeg tviler på at det er realistisk å gjøre Norge helt fritt for reklame fra utenlandske spillselskaper  Men kjente mennesker som bidrar inn i slik reklame bør se at de bidrar til å forsterke et spillproblem.

- Speedo - yay or nay? 

- Dette klarer jeg ikke engasjere meg i, så da blir det vel jay.