Saken oppdateres

Tirsdag ettermiddag arrangerte Oslo Redaktørforening sitt årsmøte og i den forbindelse ble også flere redaktørpriser delt ut på et digitalt arrangement med de nominerte til stede på Pressens hus. Den gjeveste prisen er «Årets redaktør» som var en ren kvinnefinale der Dagbladets Alexandra Beverfjord, NRKs nyhetsdirektør Helje Solberg og Morgenbladets Sun Heidi Sæbø kjempet om prisen. Til slutt var det Helje Solberg som kunne ta imot den gjeve utmerkelsen, «Årets redaktør».

- Årets redaktør har styrt skuta si støtt i korona-unntaksåret. Hun har klart å navigere i et uoversiktlig farvann med mange ukjente momenter.  Og samtidig har hun klart å bedrive nyskaping, opprettholde et strengt smittevern for sine medarbeidere og intervjuobjekter, omplassere mannskap og få de aller fleste til å jobbe på nye og mindre tungvinte måter. I tillegg skulle stadig nye målgrupper nås, og tilliten til bedriften opprettholdes og helst økes, heter det i jurybegrunnelsen.

Juryen har i år bestått av direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås (leder), Bjørn Kristoffer Bore, Vårt Land, Annette Hobson, Oslo Journalistklubb, Rina Therese Blekkerud, Dagbladet og Tove Lie, Khrono/Oslo Redaktørforenings styre.

Prisen «Årets redaktør» går til den redaktør som har utmerket seg ved en imponerende, helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen og juryen skal ta hensyn til både de etiske, publisistiske og kommersielle utfordringer som vedkommende har stått overfor.

Les også: Full kvinnedominans i årets redaktørkåring – en av disse vil gå til topps

Kom til NRK fra VG
Det var i 2018 Solberg kom til NRK og tok over stillingen til en av de andre finalistene, nemlig Alexandra Beverfjord som gikk til Dagbladet. Solberg kom den gang fra stillingen som administrerende direktør og redaktør i VGTV.

- Tusen hjertelig takk. Dette er ordentlig stas. Dette er en tid som har vært vanskelig for mange og samtidig et viktig år for journalistikken der vi har fått vist frem vår betydelige rolle. Tusen takk til alle de som har bidratt og som jobber i en så utrolig fin organisasjon også er jeg utrolig stolt over den jobben hele Medie-Norge har levert dette året. Vi er ganske unike i dette landet, sa vinneren Helje Solberg da hun mottok prisen..

Solberg pekte videre på at vi i Norge har sterke lokale, regionale og nasjonale medier «som når ut med troverdig og kritisk journalistikk».

- Dette må vi bare ta vare på og det er noe jeg blir minnet på når jeg møter kollegaer i andre som har det mye vanskeligere enn oss. Det gjøres veldig mye bra arbeid i dette landet som er viktig for både presse- og ytringsfriheten internasjonalt, sier Solberg.

I fjor var det sjefredaktøren i Vårt Land, Bjørn Kristoffer Bore, som vant prisen «Årets redaktør».

DN-redaktør fikk hedersprisen
De øvrige vinnere av kveldens priser var redaktør for metode og etikk i DN, Gry Egenes, som stakk av med «Årets hederspris», «Årets meningsbærer» ble Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, mens «Årets nyskaper» ble Ida Eliassen-Coker, sjefredaktør i Altså.

Om årets hedersprisvinner Gry Egenes skriver juryen at «prismottageren har stått bak noen av de mest dagsordensettende avsløringene i Norge, og endret sjangeren.»

- Det går et vannskille i norsk kritisk og undersøkende journalistikk: før og etter Gry Egenes. Derfor er hun vinneren av «Årets hederspris», skriver juryen.

Redaktøren i nyskapningen Altså, Ida Eliassen-Coker, får prisen for sitt mot til «å gå mot strømmen og forsøke å skape nye helt nytt».

- Det krever mot, viljestyrke og gjennomføringsevne – spesielt når man må starte fra null uten en eneste leser, sier juryen.

Om vinneren av prisen «Årets meningsbærer», redaktør Nina Kristiansen i Forskning.no, sier juryen at Kristiansen «i over et tiår bygd en solid posisjon på utvikling av forskningsjournalistikk og forskningsformidling»

- Både på eget nettsted og i eksterne kanaler tør hun kritisere andre medier for slett og lemfeldig omgang med forskning og forskningsjournalistikk, skriver juryen.