Onsdag morgen går Medietilsynet ut med et varsel til landets TV-distributører som alle formidler kanalene til Discovery og Nent-gruppen. Etter å ha gjennomført en undersøkelse av de ulike sendingene mener Medietilsynet det kan være grunnlag for å hindre Telenor, Telia, RiksTV, Canal Digital, Viasat og Altibox i å sende utenlandske pengespillreklamer på Discoverys kanaler.

- Vi sender nå varsel om dette til TV-distributørene. De får så mulighet til å forklare sitt syn før Medietilsynet gir et slikt pålegg, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Discovery-sjefen i Norge, Espen Skoland, reagerer på varselet.  

- Vi ser at Medietilsynet varsler distributørene om vedtak. Vår oppfatning av dette er den samme som før: Reklamene er en del av våre sendinger sendt fra andre land hvor denne typen markedsføring er tillatt og sendingen er derfor også lovlig. Vi forholder oss til EØS-regelverket, herunder senderlandsprinsippet. Vi observerer at Medietilsynet nå bekrefter at Discovery følger loven, men at de mener de kan overstyre redaktøransvaret ved å rette tiltak mot distributørene i stedet, sier Skoland til Kampanje.

Les også: Medietilsynet vil stanse Discoverys pengespillreklamer fra utlandet

- Vi har tatt samfunnsansvar
Det er en ny regel i kringkastingsloven, som trådte i kraft fra 1. januar i år, som gjør at Medietilsynet kan pålegge norske TV-distributører å fjerne eller vanskeliggjøre tilgangen til reklamen på TV for pengespill som ikke har tillatelse i Norge.

- Før loven ble vedtatt innførte vi en selvregulering som er like streng som den Norsk Tipping praktiserer, blant annet med forbud mot reklame for bonuser. Slik selvregulering er EU-direktivets foretrukne løsning, og vi har hatt dialog med myndighetene om dette. Vi har altså tatt samfunnsansvar allerede uten å være forpliktet til det og før loven trådte i kraft, sier Skoland.

Discovery har også saksøkt staten for forbudet mot pengespillreklame i januar. Det endte med at Oslo tingrett ikke ville behandle Discoverys søksmål. Årsaken var at søksmålet ikke oppfylte søksmålsvilkårene, men det amerikanske TV-konsernet lar seg ikke stanse.

- Discovery har igangsatt en prosess for å få avklart rettslig om Medietilsynet har anledning til å fatte vedtak som retter seg mot lovlige sendinger fra utlandet eller om dette er i strid med EØS-avtalen, men det har Staten valgt å trenere. Vi venter fremdeles på en avgjørelse fra lagmannsretten på hvorvidt saken vår kan fremmes, og vi ser frem til at norske domstoler vil gjøre en grundig og god vurdering av hovedspørsmålet når den tid kommer, sier han.