Trine Eilertsen og sjefredaktør-kollegene i tre andre nordiske aviser har undertegnet brevet, som er gjengitt i sin helhet over det meste av Aftenpostens torsdags-forside.

Brevet er stilet til president Xi Jinping og starter slik: «Til Folkerepublikken Kina. Det har lenge vært for mye. Nok er nok.»

Sjefredaktørene i Helsingin Sanomat, Politiken, Dagens Nyheter og Aftenposten skriver at de hadde håpet at kinesiske myndigheter ville leve opp til forsikringene om at grunnleggende demokratiske rettigheter ville bli forsvart og bevart i Hongkong, og de mener håpet har svunnet hen.

«Det siste – kanskje naive – håpet ble dessverre definitivt slukket etter at den frie avisen Apple Daily i forrige uke måtte bukke under for myndighetenes knebling av ytringsfriheten. Vi ser med voksende bekymring på hvordan vårt fag – den frie, uavhengige og kritiske journalistikken – kriminaliseres», skriver redaktørene.

Brevet er skrevet i forbindelse med jubileet til det kinesiske kommunistpartiet, en markering som starter torsdag.

«Det er nå – når Kina markerer 100 år med kommunistpartiet – at Folkerepublikken Kina skal leve opp til sitt navn: Som en republikk for folket, ikke bare dets makthavere», skriver de nordiske redaktørene.

(©NTB)