NRKs sportssjef Egil Sundvor forteller om ansatte som gråt og nektet å jobbe med Line Andersen da han ble tilkalt for å håndtere konflikten i sjakkredaksjonen.

- Jeg får en telefon under et møte. Nå må jeg komme ned. Det er krise. Line er rasende. Redaksjonen er knekt, sa Sundvor da han forklarte seg i retten onsdag.

Sentralt i arbeidskonflikten er et møte i sjakkredaksjonen i oktober 2019 hvor Andersen skjelte ut flere kollegaer.

Sportsredaktøren forteller at en av vaktsjefene knakk sammen og hadde tårer i øynene da han kom ned.

- Han sier at han skal skånes, ikke bare under sjakken, men for all framtid. Dette vil han ikke bli utsatt for på arbeidsplassen. Hvis jeg tvinger ham til å jobbe sammen med Line, så går han ut døren, sa Sundvor.

Tar Andersen av sjakken
Han forteller at de andre kollegaene ikke ville møte Andersen på dette tidspunktet, og at han gikk for å snakke med henne.

- Jeg setter deg ikke på. Jeg beholder Ole, sa Sundvor.

Han bestemte seg dermed for å ta Andersen bort fra sjakksendingene de neste dagene og at Ole Rolfsrud, som allerede hadde vært vikar på tre sendinger, skulle være programleder.

- Jeg har ansvar for arbeidsmiljøet, at folk ikke skal ha det vondt på jobben, og at de er i stand til å gjøre det på en forsvarlig måte, forklarte Sundvor.

Line Andersen har saksøkt arbeidsgiveren fordi hun er flyttet fra Sporten på grunn av den uløste konflikten, noe hun mener representerer en usaklig endringsoppsigelse.

Hun sa i sin forklaring tidligere onsdag at hun ikke opplevde at samarbeidet i sjakkredaksjonen var spesielt konfliktfylt, men beskrev etter hvert en konflikt direkte med Egil Sundvor.

Les mer: Line Andersen: - Jeg ble usynliggjort

Midlertidig omplassering
NRK understreker at omplasseringen av Andersen er midlertidig, og at de har forsøkt å få Andersen tilbake på skjermen. Men at arbeidskonflikten må løses først.

Dette førte også til at Andersen ble tatt av julesjakksendingene julen 2019.

- Alle råd jeg får tilbake er entydige og klare. Line kan ikke delta på julesjakken. Til det er arbeidsmiljøet for ødelagt, forklarte Sundvor i retten.

Han påpekte at han i stedet tilbød Andersen programlederjobber på andre sendinger.

- Jeg setter henne opp første helg etter nyttår som programleder på vinterhelgene. Da er hun i et annet team. Jeg viser at jeg stoler på henne som programleder, og ønsker at hun skaper tillit til meg, sånn at jeg vet at det er trygt å sette henne i et arbeidsmiljø, sier Sundvor.

- Tildragelser
Han mener at måten Andersen har framstilt saken på er grovt forenklet.

- Det er en del tildragelser i historiske ordelag om hva som har hendt når, som jeg reagerer på.

Sundvor begynte som avdelingsleder i 2016. Han forklarte at han raskt skjønte at miljøet på Sporten var preget av en konflikt rundt Line Andersen og en av mellomlederne i avdelingen.

Sundvor forklarte at han tok opp Andersens forhold til nærmeste leder, fleksibilitet i avdelingen og hennes sykefravær.

- Line er en dyktig journalist og en dyktig programleder, sa NRK-toppen i vitneforklaringen.

Samtidig pekte han på at ingen i NRK har krav på kun å få være programleder.

(©NTB)