Forrige uke ble heftig for flere av landets største nyhetsredaksjoner. Samtidig som krigen på Gaza-stripen rullet videre med full styrke, fulgte flere medier sirkuset i Eurovision Song Contest og den norske deltakeren Tix tett. Samtidig pågikk rettssaken mellom Line Andersen og NRK.

Tall Kampanje har hentet inn fra Retriever, viser at Andersen var høyt oppe på agendaen. Ifølge deres oversikt ble hun omtalt i 612 artikler i uke 20. Bare Erna Solberg, Bent Høie, Raymond Johansen, Tix og Joe Biden høstet mer omtale. 

- Det er mange av oss som har fulgt saken mellom Line Andersen og NRK, og inntrykket har vært at mediene har dekket konflikten med svært høy intensitet. Dette inntrykket bekreftes når vi henter ut statistikk over hvilke personer som var mest omtalt i norske medier i forrige uke, sier fungerende analysesjef i Retriever, Ane Kathrine Strand, til Kampanje.

Det ble i snitt publisert 150 nyhetsartikler om Andersen-saken per dag mens forhandlingene pågikk i Oslo tingrett, før partene kom til et forlik fredag ettermiddag.

Her er antall artikler i uke 20 på noen utvalgte personer:

1. Erna Solberg: 1432

2. Andreas Haukeland/TIX: 1106

6. Line Andersen: 612

7. Benjamin Netanyahu: 562

- Interessant av flere grunner
Andersen fikk altså mer omtale enn sentrale aktører i Israel-Palestina-konflikten, sett med norske øyne, som utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- At arbeidskonflikten mellom Andersen og NRK får så mye oppmerksomhet, i det som må sies å være en ellers variert og hendelsesrik nyhetsuke, er interessant av flere grunner. For eksempel er det sånn at Andersen var mer omtalt i norske medier denne uken enn utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som var et aktuelt navn i nyhetene i forbindelse med krigen på Gazastripen. Et annet spørsmål er hvorvidt arbeidsrettssaker som denne har offentlig interesse i den målestokken som dekningen antyder, sier Strand.

Kommunikasjonsrådgiverne Eva Sannum og Svein Tore Bergestuen, som også driver podkasten Tur & Mediekjør, er kritiske til omfanget av dekningen. I en kommentar på Kampanje skriver de at omfanget «neppe er drevet av et sug etter å få vite hvor grensene går for arbeidsgivers styringsrett», men at den primært skyldes interessen for Line Andersen som person.

- Dersom denne saken utløser så mange interessante og prinsipielle spørsmål om ledelse, styringsrett og arbeidsmiljø, så kan vi kanskje forvente flere saker om dette fremover. Det er nok stoff å ta av fra virkeligheten. Men må det enda en kjendis til før det skal blir saker av slikt? spør de.

Bergestuen opplyser samtidig om at han jobbet med Line Andersen i P4 en liten periode tidlig på 2000-tallet.

Les mer: - Når dekningen ligner på store og viktige straffesaker, bør redaktørene stopp opp og stille seg et par spørsmål

Dagbladet-redaktør avviser kritikken
Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet er ikke enig med dem.

- Det er ikke tvil om at saken har svært prinsipielle sider. Det handler om arbeidsforhold, bedrifters styringsrett og arbeidsmiljø i Norges største mediebedrift. Saken kunne få konsekvenser for NRK og norsk arbeidsliv på sikt, og så må vi husker på at NRK er en betydelig og viktig statlig arbeidsgiver som forvalter store summer av fellesskapets midler, sier Hansen til Kampanje.

Han mener leserne og seerne til Dagbladet forventet en fyldig dekning av rettssaken og legger vekt på at Andersen har vært åpen om søksmålet.

- Men hvor mye av dekningen har vært styrt av interessen for Line Andersen som person og hennes gode og dårlige sider?

- Gjennom dekningen av Andersens forklaring, NRKs vitnemål og vitnenes vitnemål, så er detaljene viktige for det prinsipielle og for å forstå det. Det handler om ansettelsesforhold, styringsrett og arbeidsmiljø. Det har vært viktig å ikke ta med personlige forhold som ikke er relevante.

- Hvis saken er prinsipielt viktig, får vi flere saker om styringsrett og arbeidsmiljø fremover?

- Det er et tema vi følger løpende i den vanlige nyhetsdekningen, men i omfanget i denne dekningen ble stort nettopp fordi det er NRK og en av deres største profiler.

Les mer: Line Andersen og NRK inngår forlik - får 1,9 millioner

- Var forrige ukes store sak
Nyhetsredaktøren i Dagbladet mener imidlertid at det er verdt å reflektere over den samlede dekningen i alle nettaviser, og forstår at noen kan mene at det ble for mye totalt sett.

- Det er en problemstilling vi stadig har i saker som dekkes av alle medier. Det må være en vurdering hele veien av hva som er stort nok til å være et oppslag eller ikke. Jeg tror - for de aller fleste lesere og seere - så har dekningen fremstått sober i omfang og balansert i innhold.

Han er ikke overrasket over at Line Andersen ble forrige ukes sjette mest omtalte person i mediene og mer omtalt enn den norske utenriksministeren og Israels statsminister.

- Man kan alltids diskutere viktighetskriterier, men forrige ukes store sak var Line Andersen-saken.

- Større enn Israel-Palestina-konflikten?

- Vi dekket den også, naturlig nok, men gjennom et døgn er de mange oppslag.

VG: - Et av få norske mediehus med team i Gaza
Eva-Therese Lot Grøttum, lederen for VGs nyhetsavdeling, sier at når en av Norges mest profilerte programledere saksøker sin egen arbeidsgiver, som er statsfinansierte NRK, er det naturlig at VG følger rettssaken tett.

- Det arbeidsrettslige er også blitt belyst i vår dekning, sier hun. 

Hun forteller også at de i VGs nyhetsredaksjon løpende har diskutert dimensjoneringen av saken. I tillegg har de hatt grundige diskusjoner om hvilke aspekter de mener er viktige og hvilke som ikke har offentlighetens interesse. 

- Når det gjelder sammenligningen med dekningen av Gaza-konflikten, tror jeg det hadde vært nyttig å bruke andre søkeord enn Netanyahu og Eriksen Søreide. Det er ikke nødvendigvis sånn at disse personene er nevnt i alle saker vi har skrevet om denne tematikken. Gaza-konflikten har vært og er en viktig prioritering for oss, og vi er ett av få norske mediehus som har hatt et team på plass der, avslutter Lot Grøttum. 

Her er listen over de ti mest omtalte personene i uke 20: 

Person

                Nr.

Erna Solberg

1

Bent Høie

2

Raymond Johansen

3

Andreas Haukeland/Tix

4

Joe Biden

5

Line Andersen

6

Benjamin Netanyahu

7

Ine Eriksen Søreide

8

Guri Melby

9

Donald Trump

10

Kilde: Retriever. Kildegrunnlaget inkluderer majoriteten av norske aviser på papir, magasiner og tidsskrifter, i tillegg til de aller fleste av landets nettaviser og de største og mest toneangivende fjernsyns- og radiosendingene.