Saken blir oppdatert.

«World War C» av Christian Bloom er kåret til Årets avistegning. Blooms tegning viser koronaviruset som en jordklode, hvor virusets såkalte spikeproteiner er erstattet med atombomber.

Dermed fortsetter VG å hanke inn priser i den store medieuken som nå er i gang. Tidligere i dag vant avisen Den store journalistprisen. 

Les også: VG vinner journalistpris for koronadekning

Nå får de også pris for å ha hatt den beste avistegningen på trykk i fjor. 

- Takk til juryen og takk til alle de mednominerte og hele det norske avistegnerfeltet. Det er et utrolig sterkt felt der alle kunne vært vinnere, men koronaen har tatt overhånd på alle sammen, sier Christian Bloom som vant prisen «Årets avistegning» for 2021.

47 år gamle Bloom er frilanser og fast tegner for VG Helg. Han vant også samme pris i 2017 for sin tegning av daværende USA-president Donald Trump, hvor Trump vises som et spedbarn i ferd med å velte en globus. Om årets vinnerillustrasjon sier juryen.

- Tegningen er lekker og urovekkende på samme tid. Den spiller på vår reelle frykt for undergangen, og allerede i mars 2020 (da den ble tegnet) satte årets vinner standarden for hvordan dette skal gjøres, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen mener norske avistegnere er «i verdensklasse.» 

- De tar for seg et enormt spenn av temaer. Men ser vi på hvilke tegninger som kom med i årets knallsterke finaleheat, er det noen saker som utmerker seg: Flest tegninger handler om koronapandemien. Men også det amerikanske valget, stridigheter i norsk politikk og klimakrisen er representert, heter det i jurybegrunnelsen. 

Prisen for Årets avistegning deles ut av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Årets jury har bestått av Sarah Sørheim (NTB, juryleder), Hege Ulstein (Dagsavisen), Stig Jakobsen (iSteinkjer/iTromsø), og Bianca Boege (Avistegnernes hus).

Årets avistegning:

Christian Blooms tegning «World War C» viser koronaviruset som en jordklode, hvor virusets såkalte spikeproteiner er erstattet med atombomber.