Gullruten-helgen har startet og fredag ettermiddag var det fagfolkene sin tur til å motta beviset på at de står for det ypperste av norske TV-produksjoner. NRK sikret seg hele 12 priser, men også TV 2, HBO, Nent-gruppen, VGTV og Aftenposten fikk med seg priser dagen før den store Gullruten-festen og selve hovedprisutdelingen.

Samtidig ble det også delt ut to æresfagpriser der den ene gikk til mangeårig programdirektør i TVNorge og Discovery,, Eivind Landsverk, som tidligere i år slapp nyheten om at nå takker for seg i Discovery. Da smaker det ekstra godt med en ærespris noen måneder senere.

- Det blir en dyr rødvin i glasset i kveld, sier Landsverk til Kampanje.

Les også: Eivind Landsverk slutter i Discovery etter 21 år

I tillegg fikk lyddesigner Fredrik Berg fra NRK den andre æresfagprisen og TV 2 fikk også tildelt «Innovasjonsprisen».

Lurt av Strømme
Prisene ble delt ut på Gullruten Fagprisen-sending som ble sendt fredag ettermiddag som en ferdig innspilt produksjon. Landsverk sier han tirsdag denne uken ble invitert på lunsj av tidligere Discovery-sjef og kollega Harald Strømme, og da de to satt på kontoret til Strømme dukket plutselig Else Kåss Furuseth opp med et kamerateam og prisen.

- Ja vi satt på kontoret til Harald også banket det plutselig på døra og inn kom Else. Jeg ble veldig, veldig overrasket og rørt. Jeg er en emosjonell fyr og griner bare jeg hører nasjonalsangen, men jeg klarte å holde meg så lenge kamera var der. Men man setter jo veldig pris på å bli satt pris på. Dette gjør meg både glad, stolt og rørt, sier Landsverk

Det var tidligere i år at Landsverk fortalte at han sluttet i Discovery etter over 20 år i tjenesten.

- Det var kanskje en takk for god innsats gjennom mange år, men det er ekstra hyggelig når det kommer fra bransjen. Jeg føler meg jo fortsatt ung i hodet og håper det er noe jeg kan bidra med fremover også, så får vi se om det blir i bransjen eller ikke. For tiden nyter jeg «pensjonistlivet» og har det veldig fint. Jeg sluttet til påske og gikk i ferie og har hatt en lang ferie siden. Det er ganske deilig og man føler seg privilegert, sier Landsverk.

Les også: Landsverks beste og verste TV-minne: - De sa at TVNorge ville gå konkurs og at vi var ferdige

- Tydelig, raus og uhøytidelig
I juryens begrunnelse heter det blant annet.

- Som programdirektør har han vært banebrytende i Norge, både ved å presentere seerne for «skandalreality» og «live-sex» som Big Brother for første gang, men i vel så stor grad: Skape en TV-kanal med en tydelig humorprofil.  Eivind endret det norske TV-landskapet med sin teft og klarsyn, og kjente humorister bokstavelig talt strømmet til kanalen for å jobbe med ham. Som sjef er Eivind kjent for å være tydelig, raus, svært uhøytidelig og med et uvanlig stort og varmt hjerte. Eivinds dør har alltid vært åpen for alle. 

Landsverk er ikke fremmed for Gullruten-prisen med sine mange år i norsk TV-bransje, men har aldri vunnet fagprisen.

- Ja, jeg har jo vunnet mange Gullruten-priser for programmene våre, men da er det jo alltid store team som står bak. Nå har jeg vunnet egen pris og til og med en fagpris så det henger høyt. Jeg er veldig, veldig happy, sier han.

- Når får vi vite hva Landsverk skal gjøre fremover?  

- Dere får smøre dere med litt tålmodighet. Nå skal jeg bare nyte denne prisen, sier Landsverk.

Her kan du lese hele jurybegrunnelsen til Landsverk.

- Eivind Landsverk har en lang og usedvanlig mangfoldig TV-karriere bak seg. Under lærerstudiene jobbet Eivind som deltids kaffekoker i NRK-sporten.  Men lærerdrømmen ble raskt spist opp av TV-karrieren og erstattet med stilinger som script, innspillingsleder og producer.   Eivind er kjent for en enorm arbeidskapasitet og et tidlig symbol på dette kan være at han i en periode jobbet i to TV-kanaler samtidig!  Offisielt i NRK, uoffisielt for Halvard Flatland i det lynferske TVNorge.  Der jobbet han under pseudonymet «Even Moen», ingen sjefer på Marienlyst skulle få vite at det var Eivind som cuet Flatland på seersuksessen «Casino», heter det. Da TV 2 startet opp var Eivind en av de første Dan Børge hanket inn, som producer og prosjektleder.  Han ble i TV2 i ni år, før han ble tilbudt å lede programavdelingen i TVNorge. Som programdirektør har han vært banebrytende i Norge, både ved å presentere seerne for «skandalreality» og «live-sex» som Big Brother for første gang, men i vel så stor grad: Skape en TV-kanal med en tydelig humorprofil.  Eivind endret det norske TV-landskapet med sin teft og klarsyn, og kjente humorister bokstavelig talt strømmet til kanalen for å jobbe med ham. Som sjef er Eivind kjent for å være tydelig, raus, svært uhøytidelig og med et uvanlig stort og varmt hjerte.  Eivinds dør har alltid vært åpen for alle.  Enten man er superkjendis eller nyansatt, om temaet er profesjonelt eller privat.  Eivind er oppriktig interessert, legger «alt» til side, og deler generøst av egen kunnskap og erfaring når noen trenger et råd.  Tomrommet etter Eivind blir både stort og tomt.