Tidligere i vår ble det kjent at NRK i år skal gjenta det direktesendte programmet «Festen etter fasten», for å feire at muslimenes fastemåned ramadan er over. Programmet, som nå sendes for andre gang, går av stabelen på NRK1 fredag 14. mai 20.05. 

I fjor fikk Kringkastingsrådet inn 430 klager knyttet til id-sendingen. I tillegg fikk de inn 172 postive henvendelser. Kringkastingsrådet svarte med å rose NRK for programmet, og og gikk hardt ut mot innholdet i en del av klagene. 

Rådssekretær Erik Skarrud opplyser til Kampanje at det de siste ukene har kommet inn 14 klager «som berører tematikken på noe vis». Noen av klagene dreier seg om at kristne ikke får nok plass på kanalen, mens andre klager på «Ramadan med Noman» og «Festen etter fasten».

- Ser flere artikler om Id-feiring i dag og den siste uka. Hva med Kristihimmelfartsdag. Har ikke NRK forstått at vi er et kristent land og at mange føler urett med NRKs prioritering på dette området, skriver en av klagerne. 

Prosjektleder for programmet «Festen etter fasten», Vivi Stenberg, sier til Kampanje at hun tror klagene som kommer i forkant av sendingen skyldes oppmerksomheten programmet har fått den siste uken. Under lørdagens Gulluten-sending vant programmet også pris for «Beste nyskapning» 

- Det har jo gått et promo-løp på NRK og vi har jo hatt en god del oppmerksomhet rundt dette i andre medier. At det kommer inn klager er forventet, men fjorten i tallet er ikke avskrekkende, for å si det sånn. Vi merker et mye mindre trykk på den type negative henvendelser enn i fjor. Vi håper at programmet i fjor hadde en funksjon sånn sett, og at det ikke er så skummelt med programmet i år som i fjor, sier Stenberg. 

- Hva tenker du om at det i fjor kom det inn over 600 henvendelser til Kringkastingsrådet knyttet til programmet – både positive og negative? 

- Det viste et tydelig engasjement, og det ønsker vi jo når man lager programmer. Man ønsker at folk skal bry seg, men at det kom såpass mange klager, og at mange av dem var av rasistisk art, det viser at programmer som dette trengs, akkurat slik Julie Brodtkorp sa da saken ble diskutert av Kringkastingsrådet. 

- Var det rasistisk meldinger som kom inn blant klagene? 

- Blant klagene var det klager som ble beskrevet som rasistisk av rådet, men noen var også av konstruktiv art. Det var også rekord i antall positive henvendelser til Kringkastingsrådet. Det var fint og hyggelig at folk gadd å engasjere seg på en positiv måte, sier Stenberg. 

Les også: NRK i klagestorm etter id-sending: - Propaganda for islam

Vant gullruten: - Føltes helt fantastisk
Forrige helg vant altså «Festen etter fasten» prisen for «Beste nyskapning» under utdelingen av Gullruten. I tillegg var programmet nominert i kategorien «Beste event eller sportssending». 

- Det føltes helt fantastisk, det var en pris som hang høyt, når man har drevet med TV i mange år så er det veldig gøy å bidra til at man pusher TV-mediet fremover, så det var gledelig, sier Stenberg.

Under åpningen av Nordiske Mediedager ble det også kjent at «Festen etter Fasten» er nominert til Medieprisene, som deler ut av Mediedriftenes Landsforening», i kategorien «Årets Nyskapning». 

- Det er tydelig at vi traff et eller annet da vi ville lagde noe nytt, sier Stenberg om nominasjonen. 

Les også: Over 300.000 så NRKs id-sending: - Overveldende positiv respons

- I fjor fikk dere over 300.000 seere. Hvilke forventninger har dere til årets seertall? 

- Det er veldig vanskelig, for vi har tøff konkurranse fra TV 2. I fjor gikk vi på en søndag, nå går vi på en fredag, så nå har vi konkurranse fra sluttspurten av «The Voice». Det er vanskelig å sammenligne, siden det er to forskjellige TV-dager, avslutter Stenberg.