Under gårsdagens «Debatten»-sending gikk NRK på en skikkelig statistikkblemme da programleder Fredrik Solvang la frem tall på smitte blant unge som var 100 ganger for lave til sine gjester i studio, helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg.

Helsedirektør Guldvog stusset på direkten over tallene, og ga uttrykk for at han trodde de var for lave.

- Jeg er forundret over at tallene er såpass lave, sa Guldvog til Solvang på direkten.

Det gjorde helsedirektøren rett i. Under sendingen sa Solvang blant annet at «i ukene fem til ti i Oslo, det verst rammede fylket, hadde 0,05 prosent av 0-17-åringene [som hadde testet seg], Covid», men  det viste seg å være feil. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det riktige tallet er fem prosent, som er 100 ganger høyere enn det Solvang hevdet i Debatten på NRK.

- Jeg ble overrasket over å bli presentert direkte på TV for prosentandeler jeg ikke kjente igjen. NRKs tall fra FHI var ukjente for meg på forhånd, og generelt mener jeg det er svært viktig alltid å vise både andeler og antall, sier Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI), i en pressemelding tirsdag kveld.

- Vi brukte feil tall
NRK måtte etter sending beklage feilen.

- Det er riktig. Vi brukte feil tall, statistikken ble rett og slett lest feil. Vi har korrigert dette på våre nettsider og korrigerer også i Kveldsnytt. Og beklager feilen, sier redaktør i NRK, Knut Magnus Berge, til Faktisk.no

Temaet for gårsdagens sending var når det norske samfunnet kan gjenåpnes, og om hvilke konsekvenser koronatiltakene har for barn og unge. Også programleder Fredrik Solvang legger seg langflat og beklager feilen i et innlegg publisert på Instagram . I innlegget skriver han følgende: 

- Her går det helt i ball. Debatten har kommet i skade for å forveksle andeler og prosenter, så når jeg feks sier at bare 0,05 prosent av de testede i Oslo hadde covid-19, er det riktige fem prosent. FHIs tall viser at i uke fem-ti økte smitten maksimalt blant barn og unge under 17 år til fem prosent i det verst rammede fylket, Oslo. Beklager feilen! Vi kommer til å rette det i Kveldsnytt og på nrk.no, skriver Solvang.

Du kan lese hele faktasjekken på Faktisk.no.