Fredag 30. april overtar 11 presseorganisasjoner nøkkelkortene til Skippergata 24 og flytter sammen i Pressens hus. Totalt skal det være plass til rundt 220 ansatte i bygget som også rommer podkast-studio, møterom, kurslokaler, arrangementslokaler, streaming-muligheter, tapas-restaurant, kaffebar og noen kontorplasser for drop-in-jobbing.

Prosjektet har pågått i over fire år og der bygårdene i Skippergata ble valgt ved inngangen til 2019, er selve ideen om en samlokalisering av medieorganisasjonene over hundre år gammel. 

- Vi gleder oss stort til å samle medieorganisasjonene og dele kontorlokaler. Og ikke minst har vi et felles mål om å gjøre huset til en destinasjon og et samlingssted for kunnskap og debatt om medier og journalistikk, sier Per Brikt Olsen, administrerende direktør i Fagpressen, som har ledet prosessen frem til realisering.

De som i dag trolig er aller mest fornøyd med å ha nøkkelkortet rundt halsen i dag, er de fem i arbeidsgruppa som foruten Brikt Olsen også består av Torill Roås fra MBL, Vegard Isdahl og Kristin Viker Aanesen fra NTB og Elin Floberghagen fra Norsk Presseforbund.

Drøm blir virkelighet:

Per Brikt Olsen, Elin Floberghagen, Torill Roås og Kristin Viker Aanesen fikk i dag nøkkelkortet til Pressens Hus og kan startet realiseringen av en 100 år gammel drøm i Medie-Norge.

- Endelig kan vi flytte inn.
Organisasjonene som står bak Pressens hus er NTB, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Faktisk.no, SKUP, Landslaget for lokalaviser (LLA), Fagpressen, Norsk Lokalradioforbund, Norsk Journalistlag og Institutt for journalistikk (IJ).  NTB blir husets største medieorganisasjon.

- Endelig kan vi flytte inn. Det er ikke en overdrivelse at denne arbeidsgruppa til tider har stått på døgnet rundt for å realisere drømmen om Pressens hus. Uten arbeidsgruppas innsats og stødige prosjektstyring, hadde vi ikke stått her i dag, sier en fornøyd Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.

Men selv om nøkkelkortene er delt ut, er det nå jobben med å flytte inn i huset starter. Møbler, teknikk og flyttelass skal inn, og det er enda noen uker til huset står klart til bruk for ansatte i organisasjonene. De første arrangementene er planlagt i juni.

Særegen 1800-talls Osloarkitektur
Bygget det nå skal flyttes inn har en særegen 1800-talls Osloarkitektur og det er to verneverdige bygg fra 1800-tallet som er slått sammen. Bygningenes opprinnelige karakter er også bevart med gammel teglstruktur, bjelker og søyler, mens det som før var en bakgård er blitt til et nytt, lyst atrium. Samtidig har bygget også blitt modernisert med fasiliteter, tekniske detaljer og klimaavtrykk tilpasset 2021.

Arkitektkontorene Atelier Oslo og Kima arkitektur har hatt ansvaret for prosjekteringen av Pressens hus. Det er de samme kontorene som også har stått bak Sentralen, som ligger noen hundre meter unna.

- Pressens hus har som visjon å styrke journalistikkens stilling i samfunnet. Det skal vi blant annet gjøre ved å være et sted folk kan komme for å forstå mer om mediene og et hus der vi åpent kan diskutere medier og journalistikk, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.