25. april er NRK klare med fjerde sesong av P3-serien «19». Igjennom tre sesonger av tenåringsdramaet «17», «18» og «16» har seerne fulgt en flerkulturell vennegjeng i Groruddalen som står på kanten til voksenlivet. 

Les også: Nytt østkantdrama treffer NRK-sjefen: - Jeg er selv fra Groruddalen

Ifølge manusforfatter Melike Leblebicioglu handler «19» om å prøve å finne sin egen stemme i støyet av andres sterke meninger i slutten av tenårene. 

- Det er en fortelling om gevinsten av å åpne sin egen horisont, om konsekvensene av å dømme seg selv og andre, og om at man kan finne støtte der man minst venter det, sier Leblebicioglu til Kampanje. 

Se den nye sesongens trailer og seertallene for de tidligere sesongene nederst i saken. 

- I «19» skal publikum bli bedre kjent med Aisha. Hun er 19 år og ønsker å  være fri, sterk og selvstendig. Men hennes strenge moralske pekefinger og  de uskrevne reglene fra samfunnet rundt, gjør det vanskelig for henne. For å kunne bli den selvstendige jenta hun ønsker å være, er hun nødt til å begynne å bryte noen regler, sier hun videre.

Manusforfatteren røper også at dette blir den siste sesongen i serieuniverset.

- Det er naturlig for oss å ikke bli med karakterene våre inn i 20-åra da dette handler om tenåringsliv, selv om historiene fra universet er uendelige, sier hun.

- Skildringene er virkelighetsnære
Serien har tidligere fått kritikk for å være urealistisk og for å svartmale flerkulturelle ungdomsmiljøer. Komiker og kreatør Amir Shaheen har blant annet utrykket seg svært kritisk til serien i et innlegg i VG. 

- Kjenner dere dere igjen i kritikken på noen måte? Og har dere gjort noen endringer i denne sesongen knyttet til kritikken?

- Det er helt naturlig at noen reagerer når en serie tematiserer noe så betent som ungdomskriminalitet, og vi har hele veien vært bevisste på å fortelle denne historien med flest mulig nyanser, og på en slik måte som belyser mekanismene bak ungdomskriminalitet. Kritikken åpnet opp for en diskusjon der mange som er tett på disse ungdomsmiljøene kunne bekrefte at skildringene i serien er virkelighetsnære, sier Leblebicioglu og fortsetter: 

- Når det er sagt så er dette kun ett aspekt ved serien, og vi dekker et bredt spekter av tematikk som berører målgruppa. Alle sesongene er basert på grundig innsiktsarbeid og er utviklet i tett samarbeid med unge i målgruppa.

I følge Leblebicioglu er altså primærmålgruppen for serien tenåringsgutter i Oslo Øst. Før premieren av den første sesongen i 2018, fortalte NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen – som selv er fra Groruddalen – at han kjente igjen mange av problemstillingene som tas opp i serien. 

- Dette er en serie som målgruppa virkelig har trykket til sitt hjerte, og tilbakemeldingene spesielt skuespillerne har fått bekrefter at det har betydd mye for målgruppa å få en serie som er så tett på deres virkelighet, sier Melike.

Les også: Rådebank krysser én million seere på ettårsdag: - En milepæl

- Fornøyde med å treffe over 200.000 seere
Tall fra NRK Analyse viser at den forrige sesongen av serien, «16», kun hadde 3000 seere linært i snitt. 

- Hva slags forventinger har dere til denne sesongen med tanke på seertall? 

- Vi er fornøyd med at serien treffer over 200.000 seere på sitt beste. De første sesongene har vært lenger tilgjengelig, og får en naturlig boost hver gang det kommer ny sesong. Vi har stor tro på at «19» også vil treffe godt hos de unge, og at den vil bidra til at enda flere får med seg de gode sesongene som har kommet før den, sier Marita Evjen, TV- og eventsjef i NRK P3 til Kampanje.

- Har P3 enda flere prosjekter rettet mot en ung, flerkulturell målgruppe på gang?

- Vi har flere prosjekter i utvikling mot flerkulturell målgruppe og har alltid et fokus på dette, avslutter Evjen.

I tillegg til Leblebicioglu har manusforfatterne for denne sesongen vært Ane Isungset og Marte Sunde Härter. Produsenten er Kristina Tallaksen i NRK P3, mens regissøren er Bendik Stalheim Møller.

Her ser du utviklingen i seertall både på lineært, strømming og totalt for alle sesongene 

Sesong Lineært Strømming Totalt
17 (Premiere sept. 2018) 17.000 208.000 224.000
18 (Premiere nov. 2020) 5.000 176.000 181.000
16 (Premiere sept. 2020) 3.000 143.000 145.000