Som Kampanje tidligere har skrevet, har Discovery-kanalene fortsatt å sende reklame for utenlandske pengespill-aktører, og i perioder mer enn tidligere, selv om en ny regel i kringkastingsloven gir Medietilsynet kompetanse til å pålegge norske TV-distributører å stanse denne reklamen.

Nå slår Medietilsynet og Lotteritilsynet ned på praksisen, som de har avdekket gjennom et tilsyn med Discovery Communications og Nent Group etter nyttår, da loven trådte i kraft.

Lotteritilsynet fant reklame for spillselskapene Unibet, Betsson, Nordicbet og Betsafe på Discoverys kanaler Fem, Max, Vox og Eurosport Norge, skriver Medietilsynet i en pressemelding.

- Dette er klare og alvorlige brudd på markedsføringsforbudet i pengespillregelverket, og vi har anbefalt Medietilsynet å sette i verk tiltak etter kringkastingsloven for å stanse den ulovlige reklamen, sier Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet.

- Vi vurderer nå om det er grunnlag for å gi norske distributører pålegg om å fjerne reklamen for pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Vi ser på flere muligheter, både avtalemessige løsninger og tekniske muligheter, for å stanse markedsføringen, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.

Vurderer pålegg
Mens Discovery-kanalene som sender fra utlandet har fortsatt med pengespill-reklame, har konkurrenten Nent Group stanset salget. Lotteritilsynet fant heller ingen brudd på regelverket hos deres TV-kanaler.

- Vi oppfordrer Discovery til å vise samfunnsansvar på samme måte som Nent Group har gjort, og å slutte å sende reklame for pengespill som ikke er tillatt i Norge, sier Velsand.

Hun varsler at de vil bruke noen uker på å vurdere om det er grunnlag for å varsle TV-distributører om pålegg om å stanse visningen av pengespillreklamen på Discoverys kanaler. I så fall må de gi eksempler på hvordan dette kan gjøres.

- Dette er vurderinger vi holder på med nå. Oppgaven er høyt prioritert, og vi bruker det som trengs av ressurser for å få opp et godt beslutningsgrunnlag så raskt som mulig, sier Velsand.

Les mer: Dobbel jackpot for Discovery - soper inn betting-millioner etter forbud

- Sendingen er lovlig
Discoverys nordiske kommunikasjonsdirektør og operative leder i Norge, Espen Skoland, sier i en uttalelse til Kampanje at han ikke er overrasket over at Lotteritilsynet mener disse reklamene er i strid med det norske regelverket.

- Reklamene er imidlertid en del av våre sendinger sendt fra andre EØS-land hvor denne typen markedsføring er tillatt og sendingen er derfor også lovlig. Vi forholder oss til EØS-regelverket, herunder senderlandsprinsippet. Lotteritilsynets vurdering endrer ikke dette, sier han.

Discovery har saksøkt staten på bakgrunn av endringen i kringkastingsloven, og har anket avvisningen av søksmålet. De vil ha fastslått at Medietilsynet ikke har kompetanse til å gripe inn mot sendinger som Discovery kringkaster fra andre EØS-land.

- Staten har fått den rettslige avklaringen av dette spørsmålet utsatt ved å hevde at Discovery ikke har rettslig interesse i å få prøvet spørsmålet før vedtak er fattet. Vi venter nå på en avgjørelse fra lagmannsretten på hvorvidt saken vår kan fremmes før vedtaket foreligger, og vi ser frem til at norske domstoler vil gjøre en grundig og god vurdering av hovedspørsmålet når den tid kommer, sier Skoland.

Les også: Raja raser mot Discoverys «griskhet»: - Særs unorsk og veldig beklagelig

Avviser regelbrudd:

- Vi forholder oss til EØS-regelverket, sier Discovery-direktør Espen Skoland, som mener sendingene deres er lovlige. Foto: Eivor Eriksen