Saken oppdateres.
Torsdag 29. april avholdes neste møte i Kringkastingsrådet.
Klager rettet mot serien «Frontkjempere» – som allerede har skapt stor debatt i norske medier – er blant sakene som skal behandles.
NRK-serien inneholder intervjuer med norske menn som kjempet på tyskernes side under andre verdenskrig, i tillegg til å vise et «et bredt utvalg faghistorikere».
En av historikerne som intervjues i Frontkjempere, seniorforsker ved Holocaustsenteret Terje Emberland, har uttalt seg svært kritisk om serien.
- Det vi ikke trenger nå, er en serie som i forsøk på å forstå motivasjonen til norske frontkjempere, ender opp med å bli et ukritisk mikrofonstativ, og lar dem presentere sin parfymerte framstilling for å legitimere sine valg, har han uttalt til Dagbladet.
- Det er misnøye med at NRK sender serien, at man tar opp tematikken med frontkjemperne i det hele tatt, det er vel det ene poenget. Det andre poenget er at de mener at frontkjemperne slipper til for mye med sin versjon, sier rådssekretær Eirik Skarrud til Kampanje.
- Hvor ofte behandler man saker som får kun to klager?
- Det skjer stadig vekk, det er ikke nødvendigvis antallet som gjør at man behandler en sak. Mengde betyr noe, men det kan også være en eller to klager dersom det er en viktig prinsipiell sak, sier Skarrud.
- Vemmelig å se på
En av klagerne skriver at Frontkjempere bidrar til «renvaskelse av nazismen».
- Det kommer ikke frem at de aller fleste var NS-medlemmer og visste hva dem gikk til. Jeg har selv lidd tap og blitt påført store belastninger som følge av nazistenes herjinger i Norge og dette var vemmelig å se på. Fikk faktisk mareritt om natten, skriver klageren videre.
Den andre klageren skriver blant annet at serien «er et overgrep som burde stoppes».
- Det er forkastelig bare å ha en ide om å vinkle historien om disse mennene slik at de kan ses på som helter for de fulgte sin overbevisning. Det er grusomt og skamløst, skriver klageren også.
Disse sakene skal behandles under møtet:
- Klage på Frontkjempere
- Klage på avsløring av sportsresultater
- Klage på bruk av samisk
Kommentér