Da jeg begynte å jobbe ekstra i NRK under studietiden, moret vi oss over en historie om Fredrik Skavlan som jeg hørte svirre i gangene på Marienlyst. Skavlan hadde akkurat begynt å jobbe i NRK, men var misfornøyd med de lave seertallene på godt under 100.000 seere for sitt talkshow «Absolutt» på den nye kanalen NRK2. Programlederen mente NRK-ledelsen dermed ikke holdt ord, ettersom de hadde lovet ham et program som skulle vises på en bred og stor kanal.

På mange måter hadde Skavlan rett, selv om mange nok hadde ofret høyrehånden for å få et eget program på en NRK-kanal tilbake på 1990-tallet. Men med en distribusjon på 50 prosent av markedet var aldri NRK2 noen stor kanal, og i hvert fall ikke nok for den ambisiøse Dagbladet-journalisten som senere skulle bli landets ubestridte talkshow-kongen på TV.  

Etter premieren med «Absolutt» på NRK2 i 1996 gikk det ikke mange sesongene før Skavlan rykket opp til NRK1 og inntok fredagskvelden med det nye talkshowet «Først & Sist». Programmet ble raskt et av landets mest populære TV-programmer og fikk sin fortjente plass i NRKs berømte gullrekke med seertall på rundt én million seere hver bidige fredag. Det er rett og slett utrolig sterkt og Skavlan kommer alltid ti lå være den norske talkshow-kongen.

Senere ble programmet en norsk-svensk produksjon under det nye navnet «Skavlan» og ble om mulig enda større, før TV 2 sikret seg den populære programlederen i 2018 i det mange kalte en Messi-overgang i norsk TV-sammenheng, eller kanskje mer presist en David Letterman (Letterman gjorde et tilsvarende bytte på amerikansk TV fra NBC til CBS på 1990-tallet for å ta opp konkurransen med Jay Leno og skapte verdens første talkshow-krig).

Helt siden Johnny Carson begynte å herje på kommersielt TV i USA på 1960-tallet, har talkshowet vært en av TV-industriens aller største gullkalver. Slik er det åpenbart ikke lenger på det norske markedet, der de kommersielle kanalene sakte, men sikkert, har faset ut talkshowen  på TV3, TVNorge og nå også på TV 2. Fremover virker det som om det er NRK som må skape arenaene for de store samtalene enten de er på talkshow som «Lindmo» eller i debattprogrammer som «Debatten» og «Dagsnytt18».

Det er lenge siden debattprogrammene forsvant på TV 2, men i løpet av noen korte uker i 2021 tok TV 2 også livet av talkshowet. Først ble «Senkveld» lagt ned, før nyheten om at Fredrik Skavlan setter punktum for talkshowet som bærer hans navn, kom som et lite TV-sjokk. 

Rønningen mener Skavlan har vært profilbyggende for TV 2, men vi tror ikke TV 2-merkevaren hadde stått noe svakere i dag uten programmet.

TV 2-direktør Trygve Rønningen sier til Kampanje at det er trist, og at det kommer til å være et savn når siste program «Skavlan» går på lufta i høst. Det tror vi han på og det er vanskelig å være uenig med ham. Men samtidig er det nok også en lettet kanaldirektør. Fredrik Skavlan var en svinedyr investering som aldri ble den store suksessen som TV 2 hadde håpet på. Rønningen mener Skavlan har vært profilbyggende for TV 2, men vi tror ikke TV 2-merkevaren hadde stått noe svakere i dag uten programmet.  

I TV 2s nye merkevarestrategi og forretningsstrategi virker det heller ikke som det er noen plass til et talkshow-format som tynges av alderen på kommersielt TV. Mye har skjedd i norsk TV-bransje siden Skavlan-programmet kom på lufta for 12 år siden og utviklingen har bare fortsatt å eskalere siden TV 2 hentet Skavlan til kanalen i 2018.

TV-tilbudet fragmenteres mer og mer, og familier samles ikke lenger i sofaen på kveldstid for å se de samme programmene på gudskjelovkvelden. Konkurransen om seerne flytter seg i et rasende tempo over til de digitale TV-tjenestene, og tiden vi bruker på de lineære TV-tilbudene fortsetter å falle. Stadig nye globale, strømmetjenester som Apple+, Amazon Prime og Disney spiser seg inn på norske TV-markedet med det beste verden kan by på av filmer, serier og dokumentarer – og det til stadig mer intens konkurranse med de allerede etablerte gigantene Netflix og HBO. Alle spiser de opp tiden vi som TV-seere har til rådighet på kveldstid og som vi før kanskje brukte på programmer som «Skavlan» og «Senkveld».

Situasjonen bekymrer norske og nordiske mediehus som vrir pengebruken over mot attraktiv sport, kjappe nyheter og nye underholdningsformater i kampen mot de globale gigantene. For å stille sterkere til start i den nye TV-konkurransen lanserte derfor TV 2 i år en ny merkevare der det viktigste ikke lenger er å samle familien til en felles, lineær TV-opplevelse, men til en valgfri digital, innholdsmeny. Selv om TV 2 fortsatt skal være «tett på med historier som engasjerer», er det ikke lenger ukas største kjendiser som skal fortelle dem.

I over 20 år har Fredrik Skavlan levd med svingende seertall, men og til tross for et markant dropp på TV 2 holdt talkshowet til Skavlan stand. Det som imidlertid beseglet Skavlans skjebne på TV 2, uavhengig av Skavlans egen beslutning, var det faktum at programmet aldri klarte å fange de yngre seerne digitalt. Strømmetallene på noen tusen digitale seere som VG nylig gjenga, viser med klartekst at «Skavlan» ikke hadde livets rett i TV 2s nye forretningsstrategi.

Talkshow er ferskvare og konsumeres best live der og da, og konseptet gjør seg derfor dårlig på en «on demand»-tjeneste som TV 2 Play (tidligere TV 2 Sumo) der du kan se dine favorittprogram når du vil og hvor du vil. Talkshowet er derfor ikke lenger en del av TV 2s nye forretningsstrategi, der seerne skal tilbys «drama», «reality og dokusåper», «bred underholdning» og «fakta og dokumentarer».

I TV 2 har derfor praten i studioet nå stilnet, og kanalen ser ut til å overlate talkshowene til NRK med programmer som «Lindmo». Kanalen som i sin tid ble etablert som et korrektiv til NRK, er i ferd med å gi statskanalen monopolet på tilbake på de store samtalene slik det en gang var da Skavlan debuterte på NRK2 med sitt første talkshow «Absolutt».

Fremover vil TV 2 nøye seg med å kle opp de største kjendisene i grønne kostymer i programmer som «Kompani Lauritzen».