«Superkroppen» ble gjenstand for debatt i Kringkastingsrådet i dag, etter at de hadde mottatt seks klager på barneprogrammet som tar sikte på å utforske «alle typer kropper» gjennom ti episoder.

I programmet fremstår fem voksne deltakere delvis nakne for å fortelle om kroppen sin og svare på spørsmål fra et panel bestående av barn fra ti til tolv år.

Bare det siste døgnet har det kommet 50 nye klager på programmet, opplyser lederen av Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb.

- Jeg blir ganske forundret når jeg leser klagene over at vi ikke har kommet lengre i Norge. Jeg oppfatter at dette programmet viser at kropp er mangfold og at det er normale er at man har alle mulige typer kropper. I en hverdag hvor det man ellers ser på TV ikke er det normale, men moteindustrien og realityserier, synes jeg det er særdeles viktig, sier hun.

- Rett og slett uhørt
De som henvender seg til Kringkastingsrådet reagerer svært kraftig på formatet.

- Jeg reagerer sterkt på at små barn skal sitte å se på voksne sine kroppsdeler. Det er straffbart i Norge om en mann viser sin penis til et barn og jeg kan ikke se noe forskjell på dette. Dette vil jeg kalle et overgrep mot små barn, skriver én av klagerne. 

En annen klager lurer på «hva i alle dager» programmet er for noe. 

- Har dere laget et program der små barn skal se på voksne peniser og vaginaer? Jeg forstår godt at dere ønsker å være hippe og kule når dere promoterer kroppspositivisme, men dette er rett og slett uhørt, skriver han.

Les mer: NRK Super klaget inn for naken-TV: - Et grovt overtramp mot barn 

- Ønsker å være en motvekt
Redaksjonssjef Cathrine Irgens Nilsen i NRK sier de tar klagene til etterretning. 

- Først vil jeg si at vi i Super har stor forståelse for at Superkroppen skaper engasjement og vi skjønner at innholdet kan være sterk kost for noen. Vi tror på at det å snakke om kropp i en trygg setting råd Enne måten er viktig og hjelper barn, sa hun til rådet.

Hun mener barn ofte utsettes for et ensidig kroppsbilde.

- Vi ønsker å være en motvekt til det, som viser at mangfold og ulikhet er det som er vanlig.

Redaksjonssjefen legger til at «99 prosent» av seriene deres ikke profilerer nakne mennesker.

- Men i dette tilfellet mener vi nakenhet er både viktig og nødvendig. Barn som er vant til nakenhet under trygge forhold får også et naturlig forhold til egen kropp, sier Irgens Nilsen.

Hun understreker at serien ikke kringkastes på TV, men kun kan velges i NRKs strømmetjeneste og at det kommer en advarsel i forkant av hver episode sånn at de som ikke ønsker å se nakenhet kan velge det bort.

- Superbra
Og programmet fikk ros, ikke ris, av medlemmene i Kringkastingsrådet. Sigvald Oppebøen Hansen ville både takke og gratulere NRK med et flott program.

- Superkroppen er et flott program og jeg er imponert over at deltakerne står frem på TV med både navn og ansikt, og ikke minst er åpen og ærlige om sin egen, helt vanlige kropp, sier han.

- Nakne kropper trenger ikke være tabu eller seksuelt, slik mange mener. Dette er ikke blotting, men kunnskap om kroppen på en ordentlig og kvalitativt god måte, legger han til.

Kathrine Kleveland mener dette er en viktig serie.

- Dette er et av eksemplene på hvor superbra NRK Super er, nettopp da med Superkroppen, sier hun.

Les mer: NRK Super klaget inn for naken-TV: - Et grovt overtramp mot barn