Arild Ørnholt, Jan Petter Aarskog og Marius Stene står bak animasjonskonseptet Norske Grønnsaker, som har fylt NRKs humorflater og sosiale medier-kanaler med et skråblikk på norsk virkelighet.

Nå skiller statskanalen og kreatørene lag, og trioen inngår i stedet en ny avtale med Youtube-nettverket Splay One.

- Vi har hatt et veldig flott samarbeid med NRK i over seks år, og vært med å bygge opp ulike sosiale kanaler med innhold for dem. Vi ser nå at de samme kanalene legges ned, og at NRK satser mindre på originalt innhold produsert for Facebook og Youtube. Det er en av grunnene til at vi nå gleder oss til å samarbeide med Splay, og fortsette å lage videoer på plattformene hvor følgerne våre er, sier Ørnholt, Aarskog og Stene i en uttalelse.

De har stor tro på Youtube som distribusjonskanal.

- Youtube er den beste plassen for å dele videoinnhold. Der når vi ut til folk over hele Norge og vi har alltid sett at det er en plass med fantastisk engasjement for originale videoer og stort rom for norsk humor.

Les også: NRK mister Norges største podkast-profiler - Herman Flesvig, Mikkel Niva og Radioresepsjonen går til Schibsted

- Veldig flinke folk
Underholdningssjef Charlo Halvorsen i NRK bekrefter overfor Kampanje at de ikke har et samarbeid med Norske Grønnsaker i dag, men han vil ikke lukke døren helt.

- Norske Grønnsaker har gjort enkeltstående oppdrag for oss, og har stått fritt til å samarbeide med andre. Så har vi ikke oppdrag akkurat nå, men dette er veldig flinke folk vi veldig gjerne samarbeider med senere.

- Er det riktig at NRK satser mindre på innhold produsert for Facebook og Youtube, og er det grunnen til at dere ikke har oppdrag til dem nå?

- Vi satser mer på å publisere på NRKs egne plattformer, men dette har ikke sammenheng med bruk av Norske Grønnsaker.

Hylles og kritiseres
Norske Grønnsaker var involvert da Yousef Hadaoui skapte full forvirring i Dagsnytt 18-studioet til NRK da han snakket med en animert ulv. Konseptet havnet også i Kringkastingsrådet da det kom inn 400 klager på en sketsj om en person som vurderer å legge fram ordet «jødesvin» i Scrabble. Denne sketsjen førte til at NRK-ledelsen la seg flat og tok bort sketsjen fra sine plattformer.

Konseptet har også blitt hyllet, som da snutten «Politiets våpen-kompromiss: må tenke før de skyter» ble nominert til Komiprisen.

- Vi ser at videoene til Norske Grønnsaker engasjerer et bredt publikum, hvor de har tatt en unik posisjon innen norskspråklig humor og animasjon på Youtube. Vi synes det er utrolig stas å signere med en så tidsaktuell kanal, og gleder oss til å bidra med deres videre vekst, forteller daglig leder i Splay One, Maren Aas Nakken.