Den tyske bilprodusenten kunngjorde mandag at bilmerket Volkswagen skal selges under navnet Voltswagen i det amerikanske markedet fremover. Pressemeldingen ble publisert på selskapets egne nettsider mandag, skriver NRK. Volkswagen fortalte også om navneendringen på Twitter.

Den varslede navneendringen skulle gjennomføres i forbindelse med selskapets økte satsing på elbiler og forhåndssalget av den elektriske modellen ID.4.

- Selv om vi bytter ut vår K med en T, endrer vi ikke vår forpliktelse til å lage førsteklasses kjøretøy, sa Volkswagens amerikanske toppsjef Scott Keogh i pressemeldingen.

Forsikret mediene
Ifølge NRK ga navnebyttet bilprodusenten et løft på børsen, og flere av de største amerikanske mediene og nyhetsbyråene viderebrakte nyheten.

Selskapet innrømmer i dag at pressemeldingen om navnebyttet skulle være et morsomt påfunn for å reklamere for selskapets nyeste elbil. Innrømmelsen kommer etter at selskapets representanter gjentatte ganger hadde forsikret mediene om at nyheten var ekte og ikke en prematur aprilsnarr, skriver NRK.

Også norske medier lot seg lure, deriblant tek.no og E24 som begge har oppdatert sine artikler med en presisering i etterkant. 

- Skader troverdig journalistikk
En talsperson for nyhetsbyrået AP reagerer kraftig på Volkswagens villedning av byråets journalister.

- Associated Press fikk gjentatte forsikringer fra Volkswagen om at de planla et navnebytte og videreformidlet denne informasjonen. Nå vet vi at den var falsk. Vi har oppdatert vår artikkel etter selskapets innrømmelse, sier Lauren Easton i AP.

- Denne og all annen bevisst publisering av falsk informasjon skader troverdig journalistikk og folkets interesse, sier Easton.

USA today-reporter Nathan Bomey er ikke imponert over bilselskapets fremgangsmåte.- Hvorfor skal noen stole på dere igjen, spør han på Twitter. Foto: Skjermbilde Twitter