For en uke siden skrev NRK at de hadde sikret seg rettighetene til New York Times-dokumentaren «Framing Britney», som har vært den store snakkisen i internasjonale medier de siste ukene. 

Dokumentaren – som tar for seg vergemålet popstjernen Britney Spears har vært underlagt i snart 15 år – har vært tilgjengelig i NRKs nettavspiller siden i torsdag i forrige uke. Den ble vist kl. 22.55 på NRK2 samme kveld, i tillegg til fredag kl. 21.35 på NRK3.

Ferske tall fra NRK Analyse viser at totalt 347.000 personer nå har sett «Framing Britney» hos NRK. 

182.000 av disse har sett dokumentaren linært, som vil si at 165.000 har sett den i NRKs nettspiller. 

- 347.000 seere er selvsagt høye tall i seg selv, men dette er altså en innkjøpt dokumentar, og da kan vi konstatere at dette er spesielt høyt, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK til Kampanje. 

- Det er også verdt å merke seg den raske veksten til dokumentaren, det blir spennende å se hvor mange det kan bli etter hvert, legger han til.

- Britney glimrer med sitt fravær
Dokumentaren har fått blandet mottagelse i norske aviser. I Dagsavisen landet anmelder og kulturredaktør Mode Steinkjer på en firer.

- Den for mange litt ulne folkebevegelsen #FreeBritney, som har vokst fram som et slags aparte opprør særlig i USA, blir gjort bredt forståelig gjennom storavisen The New York Times’ dokumentarfilm. De har dukket ned i historien om hvordan det kan ha seg at en av verdens største og mest kjente artister blir satt under vergemål av sin egen far, skriver han. 

VG gir «Framing Britney» terningkast tre, og anmelderen skriver at den er «røff, uferdig og ganske interessant»

- Hun glimrer med sitt fravær i «Framing Britney». Det gjør resten av Spears-klanen også, skriver VGs anmelder.

Regissøren bak dokumentaren, Samantha Stark, har uttalt at det at hun ikke fikk Spears i tale har gjort arbeidet med dokumentaren ekstra utfordrende, og at det er noe hun har grublet over gjennom hele prosessen. 

- Det innebærer et stort etisk dilemma for meg å lage en film der den personen som står i sentrum ikke selv medvirker, sier hun til Entertainment Tonight.

- NRK har gjort etiske vurderinger
Penny Wayne Claire Kembba i NRKs innkjøpsavdeling sier til Kampanje at «NRK vurderer det slik at produsenten har gjort nok for å kontakte de involverte slik at tilsvarsretten har blitt ivaretatt». 

- Det har som i alle tilfeller blitt gjort en etisk vurdering og vi tar utgangspunkt i VVP, sier hun. 

- Hvorfor var NRK såpass kjapt ute med å kjøpe inn Britney-dokumentaren?

- Dokumentaren har preget nyhetsbildet den siste tiden, og omhandler en person de fleste kjenner til og er dermed av stor allmenn interesse, sier Kembba videre. 

Hun sier at NRK ikke har mulighet til å kommentere forhandlinger eller kontraksdetaljer. 

- Generelt kan jeg si at det ikke er noe utypisk med kontraktsresultatet, hverken når det gjelder rettigheter eller pris sammenlignet med tilsvarende kjøp NRK har gjort tidligere, sier Claire.