NB! Denne artikkelen avslører innholdet i andre sesong av «Rådebank». 

I forrige uke skrev Kampanje om en de gode strømmetallene for andre sesong av «Rådebank». NRK P3-serien roses av anmelderne, og serien har den siste uken vært gjenstand for diskusjon både i sosiale medier og i nyhetsbildet. 

Nå har serien også blitt vist på NRK3, som sendte to episoder hver dag fra tirsdag til fredag i forrige uke klokken 20.35, i tillegg til repriser på nattestid lørdag og søndag. 

Ifølge NRK Analyse har snart 370.000 personer nå sett andre sesong. Samtidig kryper seertallene fra første sesong også oppover. Nå har 730.000 sett første episode. 

Se de fullstendige seertallene nederst i saken.

- Mens det tok litt tid før publikum oppdaget første sesong av «Rådebank» ser det ut til at det er mange som har ventet på sesong to. I alle aldersgrupper. Det er fortsatt tidlig å konkludere så kort etter publisering, men det ser også ut til at mange velger å se alle episodene når de først har begynt, sier analytiker i NRK, Iacob Christian Prebensen til Kampanje. 

NRK P3-produsent Melike Leblebicioglu sier at de er kjempefornøyde med «Rådebank», og spesielt stolte av den sterke historien som fortelles i sesong to.

- Tallene viser at serien er en snakkis, men de viktige samtalene rundt tematikken som vi plukker opp via mediene og sosiale medier betyr ekstra mye for oss som allmennkringaster, sier hun.

- Føles som at vi har gjort en forskjell
Tom Marius Kittilsen, produsent i Fenomen, kaller responsen på serien formidabel.

- Vi har fulle innbokser, og stor pågang i alle tenkelige kanaler. Det gjør ekstra stort inntrykk når man får meldinger fra unge folk som forteller at de har kjent på de samme følelsene som Sivert (en av seriens hovedkarakterer, red.anm.), men at «Rådebank» har fått dem til å tenke seg om en gang til. Det er klart, da føles det jo som at vi har gjort en forskjell. 

Kittilsen sier at selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge menn i dag, og at serieskaperne og produsentene derfor ønsket å fortelle en historie fra en macho-kultur, der det ikke er så vanlig å snakke høyt om følelser. 

- Vi ville rett og slett sette psykisk helse på dagsorden blant unge menn på bygda, sier Kittilsen. 

Han understreker at selvmord er en ekstremt vanskelig tematikk å skulle fortelle en dramatisert historie om, og sier at produksjonsselskapet og serieskaper Linn-Jeanthe Kyed har brukt mange runder på hvordan historien skulle bli fortalt.

- Vi har hatt god hjelp av våre fantastiske redaktører i NRK – Melike Leblebicioglu og Ingjerd Østrem Omland – men også eksterne parter som Rådet for psykisk helse og en rekke andre med nær erfaring knyttet til selvmord. Vi ble tidlig enig med NRK om at vi hadde behov for å bruke en sesong på å varme opp universet, før vi forteller historien om Sivert nå i sesong to, forklarer Kittilsen. 

- Skal ikke bli likt, sett eller forstått av alle
- «Rådebank» har blitt sammenlignet med Skam. Hva er det som gjør at den treffer målgruppen så godt?

- Vi har jobbet veldig spisset mot en veldig smal målgruppe: gutt, 20 år, på bygda. Vi har arbeidet dyptpløyende med innsikt i målgruppen, og jobbet spesielt inn mot råner-miljøet i Bø gjennom flere år, sier Kittilsen.

Han legger til at serieskaperen Linn-Jeanethe Kyed også er oppvokst i rånermiljøet i nabo-kommunen til Bø, Ulefoss.

- Men det begynner selvsagt å bli en del år siden, derfor har vi hatt god dialog med miljøet, og benyttet oss av en fokusgruppe under skriving av manus. Hver eneste gang vi tar valg stiller vi dem spørsmål, eller tar et skritt tilbake for å se det vi lager fra deres perspektiv, sier han.

Kittilsen legger til at det er helt avgjørende at de tar rånerne på alvor, uten noen form form for ironisk distanse, eller med nedlatende holdninger.

- Vi har ikke laget en serie som nødvendigvis skal bli likt, sett eller forstått av alle. Vi har laget «Rådebank» for kjernemålgruppa, med et håp om at unge menn skal bli flinkere til å snakke sammen om følelser. Men, vi skal jo innrømme at vi synes det er skikkelig stas at vi treffer lang bredere enn det. 

Produsenten bak:

Tom Marius Kittilsen i Fenomen.

- Konkrete tanker om tredje sesong
Kittilsen vil ikke å røpe hvor mange sesonger serieskaperne ønsker å lage, men sier at de «har konkrete tanker» om en sesong til, og at det er for tidlig å si noe mer. 

Begge sesongene av Rådebank er solgt til YLE i Finland og TV4 i Sverige.

- Videre har vi fått flere henvendelser, så det jobbes kontinuerlig med flere salg. Vi har også fått forespørsler om remakes, men det er foreløpig på et veldig tidlig stadige så vi får se hvordan det går videre, sier Kittilsen.

- Hvilke andre produksjoner har Fenomen på gang nå? 

- Vi har strengt tatt hatt ganske bra produksjon gjennom 2020, og videre nå inn i 2021. I løpet av våren har vi premiere på en helt ny dokumentarserie for NRK, også den med målgruppe unge gutter. I midten av mai går vi i opptak med en dramaserie. I slutten av august, om smitte-situasjonen er slik vi håper, har vi premiere på vår nye kinodokumentar - storfilmen «Alt for Norge», som forteller historien om Egil Drillo Olsen og landslagseventyret på 90-tallet. Her kommer vi virkelig på innsiden av norsk fotballs gullalder, sier Kittilsen. 

Han legger til at det er mye de ikke kan si så mye om enda. 

- Annet enn at vi har flere dokumentar- og underholdningsserier i utvikling eller produksjon hos de forskjellige kanalene, i tillegg venter vi på greenlight på en dramaserie som vi håper å gå i opptak med til høsten.

Tror 2021-omsetning vil passere 2019
Kittilsen sier at Fenomen har god fart inn i 2021, men at det fremdeles er mange beslutninger hos bestillere som ikke er tatt. Han sier selskapet trolig kommer til å passere omsetningen fra 2019.

- Vi hadde jo et all time high i 2019 hvor vi for første gang passerte 50 millioner norske kroner i omsetning i Fenomen tv film og scene og Fenomen Studios, med et resultat på to millioner, sier han.

Han forteller at de var relativt engstelige i mars i fjor da Norge stengte ned og alle ble beordret hjem.

- Vi opplevde at reklame-omsetningen vår forsvant, og den har ennå ikke kommet tilbake. Profiler og event har det også vært redusert etterspørsel etter. Likevel har vi vært veldig heldige. I Fenomen Studios, som produserer kinofilm, hadde ingen planlagte premierer i 2020 og der vil vi som budsjettert havne rundt null. I Fenomen tv film og scene har vi klart å opprettholde tilsvarende omsetning som i 2019, og kanskje med en liten økning, avslutter Kittilsen. 

Les også: Debatten klaget inn til Kringkastingsrådet: - En gedigen blemme for NRK

Seertall Rådebank sesong 1:

  Lineær-tv Strømmetall Totalt
Episode 1 44.000 686.000 730.000
Episode 2 51.000 603.000 654.000
Episode 3 57.000 528.000 585.000
Episode 4 55.000 545.000 600.000
Episode 5 54.000 531.000 585.000
Episode 6 54.000 505.000 558.000
Episode 7 45.000 537.000 582.000
Episode 8 48.000 490.000 538.000

 

Seertall Rådebank sesong 2: 

  Lineær-tv Strømmetall Totalt
Episode 1 20.000 415.000 435.000
Episode 2 24.000 381.000 405.000
Episode 3 16.000 374.000 390.000
Episode 4 17.000 355.000 372.000
Episode 5 6000 344.000 349.000
Episode 6 5000 331.000 336.000
Episode 7 25.000 306.000 330.000
Episode 8 22.000 300.000 322.000