WallStreetBets-gruppen på Reddit har rystet børsmarkedet med å sende Gamestop-aksjen til himmels, og på den måten sette store hedgefond i en kraftig skvis. Mandag skrev E24 at sølvprisen var blitt WallStreetBets nye mål.

Nettavisen viste til CNN og andre internasjonale medier som skrev at sølvprisen hadde økt kraftig etter å ha havnet i fokus på Reddit og Twitter under tittelen «Reddit-opprørernes nye mål: Sølvprisen stiger til høyeste nivå siden 2013». Det nye målet skal ha være å knuse de store bankene, og ikke bare hedgefondene, skriver E24.

Gjorde flere endringer
Men det hadde ikke E24 belegg for å skrive, erkjenner konstituert nyhetsredaktør Mina Liavik Karlsen. Spørsmålet om hvem som har kjøpt sølv, er nemlig ikke avklart. Mandag formiddag ble tittelen derfor endret til «Sølvprisen stiger kraftig etter Reddit-omtale».

- Vi fikk i ettertid av publisering enkelte tilbakemeldinger på e-post, og tilbakemeldinger gjennom kommentarfeltet på artikkelen. Vi justerte tittelen vår og deler av innholdet fordi vi så at vi ikke hadde dekning for å slå fast hvem som faktisk kjøpte sølv. Dette er et løpende, internasjonalt nyhetsdrama innenfor vårt dekningsområde. At titler endres etter hvert som saker utvikler seg og nye opplysninger kommer til, er naturlig, skriver Liavik Karlsen i en e-post til Kampanje.

- Har dere gjort andre endringer i saken?

- Vi har etter publisering justert opprinnelige formuleringer om at sølvprisen var det neste «målet» for WallStreetBets-gruppen på Reddit. Vi har også lagt til informasjon om at noen Reddit-brukere hevder at det er hedgefondene selv som står bak innleggene om å kjøpe sølv, at flere Reddit-innlegg sier at det å kjøpe sølv virker mot sin hensikt og at oppfordringer om å kjøpe sølv nylig er publisert. I tillegg har vi tatt inn at dette også har blitt diskutert på Twitter.

Les også: - Hedgefondene får smake sin egen medisin fordi de ikke forstår kraften i sosiale medier godt nok 

Mener E24 bryter Vær Varsom-plakaten
I gruppen Reddit Norge, et forum med 156.000 brukere, har det kommet flere sterke reaksjoner på saken. Én bruker skriver at vedkommende personlig har sendt inn en klage til Pressens faglige utvalg (PFU), og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Vedkommende mener E24 enkelt kunne ha sjekket om den opprinnelige påstanden var riktig, og at artikkelen derfor er «et klart brudd» på punkt 3.2, 4.4 og 4.13 i Vær Varsom-plakaten. Samme bruker mener «dette er meget farlig oppførsel av en stor norsk avis».

- Her har E24 unnlatt å verifisere om opplysningene er riktige, og blindt stolt på amerikanske nettaviser, skriver brukeren.

Har mottatt 24 klager
Det har ikke lykkes Kampanje å oppnå kontakt med vedkommende, men Norsk Presseforbund bekrefter overfor Kampanje at de har mottatt 24 klager på E24s sak.

- Vi må lese gjennom klagene og se om de tilfredsstiler kravene til klager, om det er direktør berørte parter og om de har et klagegrunnlag, sier rådgiver Trude Hansen i Norsk Presseforbund.

Klagene har foreløpig ikke nådd E24.

- Vi har foreløpig ikke mottatt klagen, men vil selvsagt gjennomgå den når vi får den, sier nyhetsredaktør Mina Liavik Karlsen i E24.

- Gjorde dere en egen sjekk av opplysningene til mediene dere siterte?

- Utgangspunktet vårt i denne saken er markedsutslagene. Som del av den løpende nyhetsdekningen vår overvåker vi omtalen av dette internasjonalt, og i den første publiserte versjonen av artikkelen siterte vi CNN, Wall Street Journal, uttalelser fra en analytiker i Swissquote Bank til The Guardian og en økonom i Oversea-Chinese Bakning Corp til Bloomberg, sier Liavik Karlsen.

- Fremdeles uklart
Hun forteller at de tar «løpende vurderinger» av hvilke kilder de siterer og hva de siterer dem på, og at de her har sitert «store, toneangivende» medier.

- Vi ser at noen av dem, blant annet CNN, har justert eller tatt inn mer informasjon i sine artikler i etterkant, noe vi også har gjort, sier Liavik Karlsen.

- Det er på det rene at sølvprisen gikk opp, og at det var omtale av sølv på Reddit. Så er det fremdeles ikke klart hva som egentlig har skjedd her, og vi jobber med å følge opp dette journalistisk, avslutter hun.

Også Dagens Næringsliv får kritikk for å skrive en lignende artikkel. De har, i likhet med E24, gjort endringer i saken i etterkant.

«I en tidligere versjon av denne saken fremsto det som hobbyinvestorer på nettforumet Reddit kollektivt har gått inn for å presse opp sølvprisene. Det kan imidlertid ikke fastslås om det er brukerne i Reddit-tråden WallStreetBets som står bak sølv-kjøpene», skriver Dagens Næringsliv i en bemerkning.