Fra årsskiftet trådte, som Kampanje tidligere har omtalt, det nye norske forbudet mot pengespillreklame i kraft, og de store spillselskapene som Kindred Group, som står bak Unibet, sier til Aftenposten at de vil fortsette å produsere reklame som normalt.

- Vi har ingen planer om store endringer. Vi forholder oss til det internasjonale TV-lovverket og til kringkasternes nasjonale etterlevelse av dette, sier Rolf Sims til avisen.

Tidlig i fjor presenterte spillselskapet Unibet sin nye sponsoravtale med den norske sjakkstjernen, Magnus Carlsen. Carlsen skulle være selskapets «globale ambassadør» de neste to årene.

Les også: Fikk kritikk for ny sponsoravtale – nå er Unibet klar med ny Magnus Carlsen-reklame

De to TV-husene som så langt har vist reklame for spillgigantene, er Discovery og Nent-gruppen. Men Nent, som for ikke lenge siden besluttet å flytte sine TV-kanaler fra England og hjem til Sverige, sier de ikke lenger vil vise denne reklamen og ta hensyn til de nye reklamereglene som trådte i kraft 1. januar i år.

- I lys av dette velger Nent Group ikke å vise slik reklame fra 1. januar. Men vi vil følge situasjonen nøye, sier Kim Poder, kommersiell direktør i Nent-gruppen.

Nent som står bak kanalene TV3, Viasat4 og TV6, opplyser at de ikke vil sende spillreklame.

– Det er positivt at Nent respekterer norsk lov. Så får vi se hvordan Discovery-saken ender. Jeg er sikker på at loven vil stå seg dersom den utfordres i retten, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Discovery har som Kampanje tidligere har omtalt svart med å saksøke staten. Selskapet mener forbudet er i strid med EØS-reglene. Discovery-kanalene inkluderer TV Norge, Fem, Vox, Max og flere andre.

Les også: Discovery saksøker staten - vil stanse nytt reklameforbud

- Vi har stevnet staten i forbindelse med den nye bestemmelsen i kringkastingsloven som fra januar 2021 gir Medietilsynet kompetanse til å pålegge norske distributører av audiovisuelle tjenester å hindre eller vanskeliggjøre markedsføring av pengespill rettet mot Norge, selv om den sendes lovlig fra andre EØS-stater, har kommunikasjonsdirektør Espen Skoland uttalt til Kampanje tidligere. 

Det norske pålegget om å stanse TV-reklame for pengespill er rettet mot TV-distributører som Altibox, Telia og Telenor. Det er disse som risikerer å bli pålagt å stanse reklamen. Det er allerede forbudt å markedsføre pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Men forbudet har hittil ikke kunnet brukes overfor aktører som er etablert i utlandet.

Discovery frykter lovendringen vil få store konsekvenser for en hardt presset norsk TV- og produksjonsbransje. Analyseselskapet Oslo Economics har tidligere anslått at Discovery Networks Norge og Nordic Entertainment Group vil få redusert sine inntekter med mellom 250 og 500 millioner kroner som følge av forbudet.

Det er nå kun Norsk Tipping og Rikstoto som lovlig kan markedsføre og tilby pengespill i Norge.

Les også: Medietilsynet vil stanse utenlandsk pengespillreklame på TV fra nyttår