I annerledesåret 2020, hvor vi måtte begrense sosial omgang, utestedene var stengt og sport var satt på pause, fant vi tilbake til en trofast venn. TV og mobilskjermene samlet oss til siste nytt om pandemi og USA, men ga oss samtidig et fristed for humor og underholdning. Resultatet et er en solid økning i daglig TV-seing.

Til tross for at det ble en liten nedgang i reklameomsetningen i 2020, viste andre halvår en vekst på 3,2 prosent. Lyspunktene, som det var flere av, fant man til tross for utfordringene på sportsfronten med avlyste arrangementer og sendinger.

Strømmetallene viser en betydelig vekst, lineær TV en forsiktig vekst og sammen bidrar dette til ytterligere investeringer på innhold.

I min dialog med annonsørene er det tydelig at troen på TV-reklame styrker seg dag for dag. Annonsørene kjenner kraften i produktet TV-selskapene tilbyr, og reklameoppmerksomheten er like god som for syv år siden. Det er fortsatt slik at kvalitetsinnhold vil fortsette å engasjere forbrukere. TV-reklame vil derfor forbli grunnmuren i de fleste kampanjer - enten de er merkevarebyggende eller salgsutløsende.

De som har et budskap om noe nytt og spennende, får større oppmerksomhet enn de som er mer nøkterne og nyanserte. Et dykk ned i faglitteraturen viser stor enighet om at nye teknologiske innovasjoner har forvandlet markedsføringsverdenen. Målinger i samme periode viser samtidig at avkastningen på medieinvesteringene har sunket drastisk.

Det nye landskapet øker kompleksiteten og usikkerheten. Medieselskapene som har manøvrert best her er utvilsomt Google og Facebook. Effekten av reklameproduktene deres viser seg samtidig stadig svakere. Dr. Augustine Fou (spesialist på reklamesvindel) spår i boken «Attention Economy and How Media Works» at hele økosystemet rundt reklameteknologi vil kollapse. Simpelthen fordi det skaper en begrenset verdi for markedsførere.

Nå er det ikke slik at alle TV-kampanjer eller kampanjer i mer tradisjonelle kanaler alltid kan vise til rekordtall. Det er mange utfordringer som skal løses på riktig vis før du kan sende inn noe til Cannes, Anfo Effekt eller juble for rekordomsetning.

For stadig flere virker det likevel som et tryggere valg. Vi får håpe at Karen Nelson-Field tar feil når året er omme, og at markedsførere ikke fortjener merkelappen «gamblere» som hun har uttalt tidligere (Kilde: «TV virker fortsatt» av Henrik Jensen, s.125). Vi er som hun sier på vei inn i tiåret hvor store investeringer i nye mirakelkurer som martech, hyperpersonalisering og sanntidsdata fort kan dominere.

Uansett så er det alltid en god ide å ha grunnmuren på plass først.