Navn: Sofie Høgestøl

Stilling: Førsteamanuensis i rettsvitenskap ved UiO

Alder: 34

- Hvor mange timer ble det på skjermen til slutt og går du nå i dvale frem til neste presidentvalg?

- Det ble vilt mange timer og jeg har hatt et akutt behov de siste ukene for å krabbe tilbake til min anonyme lille forskerhule. Men jeg går nok ikke i dvale helt til neste presidentvalg. Joe Biden skal jo innsettes 20. januar og Trump nekter fortsatt for at han har tapt valget, så da blir det nok mer USA-kommentering i 2021.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Jeg er vegetarianer og spiser vanligvis nøttestek og drikker julebrus og vin.

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- Det har vært mange høydepunkter og flere kule sendinger, men for meg personlig har høydepunktet egentlig vært å få jobbe med de utrolig dyktige folkene i NRK om en så stor sending som valgnatten. Fra alle i NRKs utenriksavdelingen, til «Trump mot verden»-gjengen, til super kunnskapsrike programledere som Gry Blekastad Almås, Petter Oulie-Hauge, Ingvild Bryn, Rima Iraki og Bahare Viken, til alle de dyktige korrespondenter og Tove Bjørgaas, og ikke minst til de som sto bak kamera og satt sammen sending etter spesialsending i dagene etter valget.

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Beste må nesten være «The Queen's Gambit» og det verste må ganske enkelt være «Emily in Paris».

- Hva er årets kommunikasjonstabbe?

- Uken etter at landet stengte ned i mars, hadde jeg den siste undervisningen min for vårsemesteret og den måtte plutselig gjøres via Zoom. Hadde aldri hørt om eller brukt Zoom før, og hadde vel knapt undervist digital. Jeg var derfor nokså nervøs før første undervisningsøkt, men følte selv at det gikk overaskende bra. Det tekniske fungerte og studentene var flink til å delta aktivt, og på tross av en ny og litt ukjent undervisningsform var stemningen ganske god. Så jeg logget av med en god følelse om at dette hadde gått rimelig bra. Det vil si, helt til jeg oppdaget at den kaffekoppen jeg hadde brukt - som var veldig synlig på kamera - var tullekoppen jeg hadde kjøpt til samboeren min på jobbreise i Reykjavik for noen år tilbake, hvor det står: «I had sex with an elf in Iceland.» Studentene holdt på å le seg i hjel.

- Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Gi en klem til venner jeg ikke har kunnet klemme på en stund.

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Nei, i sommer kom Juristforbundet ut med en undersøkelse som viser at én av fire jusstudenter opplever diskriminering og at mye av denne diskrimineringen er på grunnlag av etnisitet. Dette var også rett etter at mitt eget fakultet hadde hatt en veldig offentlig runde med en sensor som hadde gitt utrykk for at jusstudenter med minoritetsbakgrunn sliter med jussfaget på grunn av manglende språkforståelse. Så vi har fortsatt et stykke å gå, for å si det forsiktig.

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Jeg er aktiv i Venstre og har derfor selvfølgelig lyst til å si at valgkampen vil bli definert av gode liberale og grønne saker. Men, helt realistisk, tenker jeg vel at valgkampen vil bli preget av et fortsatt fokus på distrikt versus by og omstilling av økonomien, arbeidsplasser og samfunnet etter Covid-19.

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Jeg har ikke sett «Atlantic Crossing» og kommer nok heller ikke til å gjøre det. Jeg tenker at det var et litt underlig valg, når serien liksom har blitt solgt inn som en type norsk versjon av «The Crown». Sistnevnte har jo absolutt tatt en del friheter med historiefortellingen sin, men «Atlantic Crossing» virker å ha gått noen skritt lengre enn det.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best?

- Fra jobb blir det kanskje dette bildene av meg og programlederne i podkasten «Trump mot verden». Det å få være med på podcasten til Gjermund Eriksen, Shaun Henrik Matheson og produsent Silje Wettre, har vært noe av det aller morsomste jeg har vært med på i år. De er så kule, morsomme og jeg har lært masse av å jobbe med dem. Bildet er fra sendingen vår rett før valget og markerte liksom starten på valgdagsendingene for min del.

sofie kamerarull 980 674.jpg