TVNorges julekalender «Nissene over skog og hei», av og med komiker Espen Eckbo, tas nå av skjermen. Årsaken er at en av karakterene faller inn under «blackface-begrepet» ifølge Dplay og kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride. TV 2 omtalte saken først. 

«Blackface» er en amerikansk betegnelse på å male ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge, ifølge Wikipedia. Julekalenderen «Nissene over skog og hei» hadde premiere på TVNorge i 2011 og har blitt sendt på TVNorge denne måneden.

Det er karakteren Ernst-Øyvind, som i «Nissene over skog og hei» spilles av Espen Eckbo, Discovery mener faller inn under «Blackface»-begrepet. 

- Hvorfor tas den av skjermen?

- Den tas av etter en grundig redaksjonell diskusjon som også har vært gjort i samråd med produsenten. Vi landet på at en av karakterene i serien faller inn under black-face begrepet, og det hører ikke hjemme på skjermen i 2020, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, til Kampanje.

- Vanskelig beslutning å ta
På TVNorge vil «Nissene over skog og hei» erstattes av original-serien «Nissene på låven», som første gang ble sendt i 2001. Ifølge TVNorges sendeskjema vil episode én og to av «Nissene på låven» sendes fra klokken 19:30 i kveld. 

- Vil «Nissene over skog og hei» fortsatt være tilgjengelig på Dplay?

- Nei, den avpubliseres fra Dplay. Men den beslutningen har vi tatt i dag, og det kan tenkes at vi ser på måter å kunne publisere den igjen på. Uten at vi har landet på hvordan det eventuelt skal kunne være. Også er det viktig for meg å bygge forståelse for at dette er en vanskelig beslutning å ta, men at black-face, uavhengig av hva intensjonen har vært, ikke er greit. Men det er også trist om ettermælet til «Nissene over skog og hei» skal være at det er en serie med rasistiske undertoner, sier McBride.

En Instagram-konto, kalt rasisime.i.norge er blant de som har reagert på Ernst-Øyvind-karakteren. Instagram-kontoen kalte det skuffende at serien er tilbake på skjermen og skrev «Dplay har dere tenkt til å la dette rulle og gå hele julen?». For tre timer siden kommentere Dplay sin norske Instagram-konto at de har besluttet å ta serien av skjermen. 

- På generelt grunnlag vanskelig å akseptere
- Har dere fått mange henvendelser om dette siden serien begynte å gå igjen?

- Nei, vi har ikke det, men vi har fått ganske mange tilbakemeldinger etter at vi tok beslutningen om å ta den av. Det er som forventet. Det er viktig at det skal være stor takhøyde når det kommer til humor. Prinsipielt er vi svært opptatt av at ytringsrommet til komikere skal ivaretas, og at komikerens intensjon skal hensyntas, og det er på generelt grunnlag vanskelig å akseptere at enkeltpersoner eller enkeltgrupper skal være premissleverandør for hva som kan tulles med, sier McBride.

- Opplever dere det nå, at enkeltpersoner er premissleverandører?

- Nei, vi har tatt en avgjørelse basert på en felles forståelse om at black-face ikke er greit. Det står vi for, og det burde vi tenkt på da vi publiserte serien igjen i år. Men generelt er det viktig at det vi setter på skjermen er ting vi står inne for, også må det også sees i lys av tiden det er laget i, og tiden det publiseres i.