Jul betyr som regel en god del TV-tid for mange nordmenn, og i koronaens år var det ekstra spennende å se om denne julens seertall ville påvirkes. NRK startet som vanlig julehøytiden med «Kvelden før kvelden» på lille julaften. 1.249.000 nordmenn fulgte den sendingen direkte, noe som gir NRK en markedsandel på 76 prosent. Det viser ferske tall fra Kantar som Kampanje har fått fra NRK. 

Dermed økte NRK1 seertallene sammenlignet med for ett år siden. 1.249.000 seere er 183.000 flere seere enn i fjor og programmet er dermed tilbake på gamle høyder etter dippen i fjor. I 2019 fulgte 1.066.000 «Kvelden før kvelden», mens 1.287.000 fulgte programmet i 2018.

Nesten 1,8 millioner på det meste
«Kvelden før kvelden» hadde på sitt meste nærmere 1.8 millioner seere. Klokken 21:11 var 1.781.000 seere innom NRK for å se på «Grevinnen og hovmesteren».

- Jula i år er nok spesiell for veldig mange, det er derfor fint å ha noe alle sammen kan samles rundt. Tradisjoner står sterkt her til lands. Dette gjelder også «Grevinnen og Hovmesteren», som er en sikker vinner og oppnår høye seertall år etter år, sier Marcus Fredheim i NRK Analyse til Kampanje.

Også i fjor toppet det seg seermessig for «Kvelden før kvelden» under «Grevinnen og hovmesteren». Da var 1,6 millioner innom programmet klokken 21:11.

Underholdningssjef Charlo Halvorsen i NRK er også fornøyd med årets seertall.

- Det er naturligvis veldig hyggelig med så gode tall! Og jeg synes også det ble en veldig bra sending, sier Halvorsen til Kampanje.

Stokstad erstattet Njie 
Marte Stokstad
og Mikkel Niva ledet årets «Kvelden før kvelden». Førstnevnte erstattet Haddy Njie som ledet 2019-utgaven med Niva. Underholdningssjefen i NRK forklarte programlederbyttet slik i november.

- Alle programledere i «Kvelden før kvelden» blir erstattet etter et par, tre sendinger. Selv om dette er en kveld med sterke tradisjoner, så er det likevel viktig med fornyelse og endring. Så slik er det i år også - som det alltid har vært, sa Halvorsen til Kampanje

Da Kampanje spør underholdningssjefen i dag, om de gode seertallene skyldes programlederbytte eller koronasituasjonen, svarer Halvorsen følgende:

- «Kvelden før kvelden» er jo en godt innarbeidet tradisjon for mange. Og tradisjoner er kanskje enda viktigere i år. Så det kan ha slått ut. Men først og fremst tyder vel økningen på at folk har likt hva de så og ble værende foran skjermen, sier Halvorsen.

Askepott vant julaften
Tradisjonen tro sendte NRK «Tre nøtter til Askepott» på julaften. Filmen ble sendt fra klokken elleve til halv tolv og ble sett av 708.000 nordmenn lineært. I tillegg har 72.000 nordmenn vært innom NRK TV for å se eventyrfilmen fra 1973 på julaften eller i romjulen. 

Etter «Tre nøtter til Askepott» var «Donald Duck og vennene hans» og «Julemorgen» henholdsvis nest mest og tredd mest sette NRK programmene på julaften.

Se hele topp-ti listen over NRKs mest sette programmer julaften her:

Program Antall seere
1. Tre nøtter til Askepott 708.000
2. Donald Duck og vennene hans 692.000
3. Julemorgen (Del 2) 635.000
4. Sølvguttene synger julen inn 603.000
5. Julemorgen (Del 3) 530.000
6. Pippi Langstrømpe 518.000
7. Reisen til julestjernen 516.000
8. Pippi Langstrømpe 473.000
9. Julemorgen (Del 1) 443.000
10. Julelåter 410.000