Tirsdag kom nyheten om at Norges Skiforbund ikke vil sende noen løpere til Tour de Ski av frykt for koronasmitte. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bestemt at mesterskapet skal avholdes som planlagt fra 1. til 10. januar i Val Müstair i Sveits og Toblach og Val di Fiemme i Italia. Skiforbundet hadde ønsket færre etapper og færre steder, skriver NTB.

- Jeg opplever forståelse for beslutningen, men jeg opplever også litt frustrasjon. Norge er en viktig del av verdenscupsirkuset, sier langrennssjef Espen Bjervig til NTB.

- Svekker selvsagt interessen
Også for de norske rettighetshaverne NRK og TV 2 får avgjørelsen konsekvenser. Tour de Ski er en skikkelig seermagnet, og i år samlet konkurransen over én million seere på det meste.

Bare «Nytt på nytt» har trukket flere seere så langt i år. Men NRKs sportsredaktør forventer ikke en tilsvarende suksess i januar.

- På Tour de Ski svekkes selvsagt interessen ut av norsk deltagelse, sier Egil Sundvor til Kampanje.

NRK har rettighetene til Tour de Ski-etappene i Italia, og det blir skirenn på TV, men kanalen jobber fortsatt med det endelige sendeskjemaet, forteller Sundvor.

- Det tar tid og lander ikke på en stund. Det er flere vurderinger og avklaringer som må gjøres for å sikre best mulig mulig publikumstilbud, sier han.

- Skikkelig nedtur
TV 2 har rettighetene i Sveits og de tre første dagene av Tour de Ski, fra 1. til 3. januar. De vil sende rennene som planlagt.

- Det norske landslaget har valgt å ikke delta, men vi har bestemt oss for å sende alle rennene som planlagt på TV 2s plattformer. Akkurat som vi gjør med rennene i Davos kommende helg, sier prosjektleder Christine Espeland i TV 2 Sporten.

Hun erkjenner at interessen fra TV-seerne for et Tour de Ski uten norske utøvere kan vise seg å være lunken.

- Vi legger ikke skjul på at beskjeden om at Norge trekker seg var en skikkelig nedtur. Derfor blir vi heller ikke overrasket hvis seertallene går ned. Tour de Ski har vanligvis svært høy rating, sier hun.

- Samtidig gleder vi oss med de norske hopperne som har hatt en formidabel start på sesongen. TV 2 sender de avgjørende rennene i Hoppuka.