Den humoristiske norske tegneserien Lunch, skrevet og tegnet av Børge Lund, forsøker å ta kontorlivet på kornet. Etter et annerledes år preget av hjemmekontor og digitale samlinger, kårer Lunch for første gang årets jobbord.

- Vi diskuterer ofte oss i mellom hva som skjer i norsk arbeidsliv, for å treffe publikummet vårt best mulig. Med nye jobbfraser og ord som mute, teamse, zoome, «gammel hånd», så ble denne kåringen uunngåelig, sier Henriette Gill, markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Strand Forlag som gir ut Lunch.

- Vi har alle satt oss inn i nye jobbsituasjoner i året som har gått, og det har vært utrolig gøy å oppsummere denne delen med et ektefølt og stort engasjement, fortsetter Gill.

- Toppet kåringen
Lunch-redaksjonen har spurt folk på Facebook, Instagram og Linkedin om hvilke ord og fraser som har vært mest brukt på kontorene deres i 2020.

- Den overlegne førsteplassen går til det engelske ordet som både er et substantiv og et verb og som har vært sagt en million ganger foran dataskjermene på norske hjemme­kontorer siden 9. mars, skriver Lunch-redaksjonen.

Og vinnerordet er «Mute». Gill forteller at de har talt opp hundrevis av forslag som er kommentert og sendt inn via forskjellige kanaler.

- Topp ti er de ordene som ble nevnt flest ganger, og mute, mjute, mjuta i forskjellige form og i fraser var det ordet som toppet kåringen, sier Gill.

Saken fortsetter etter bildet.

Vinnerordet:

- Krig er for alvorlig til å overlates til generalene og språk er for morsomt til å overlates til Språkrådet, sier Lunch-redaksjonen som har kåret «mute» til årets jobbord. Foto: Strand Forlag

Korona tar fjerdeplass
Språkrådet kårer som kjent hvert år årets ord, og det var ordet «Koronaen» som vant Språkrådets kåring i 2020. Men på Lunch Forlag sin kåring over årets jobbord må korona ta til takke med en fjerdeplass.

Her kan du se topp fem listen til Lunch Forlag.

1. Mute

2. Bærekraftig 

3. Kohort

4. Korona

5. Teams  

Markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Strand Forlag forteller at nominasjonen og kåringen har hatt en samlende effekt i deres kanaler.

- Dette blir en årlig tradisjon fra Lunch fremover, sier Gill.

- Har nordmenn lært seg kunsten å «mute» når vi beveger oss inn i 2021 tror dere?

- Det gjenstår å se, men Børge Lund følger opp engasjementet rundt årets jobbord med en påminnelse og ny bok til våren. Da blir selvfølgelig tittelen «Du er mjuta!».