Navn: Gunnar Stavrum

Stilling: Sjefredaktør i Nettavisen

Alder: 59

- Hva slags terningkast gir du medieåret 2020 og hvorfor?

- Terningkast fem. Fordi mediene som lever uten pressestøtte har vist enorm omstillingsevne og taklet en tøff krise. Og fordi redaksjonene landet over ikke har latt seg knekke av koronapandemien, men laget mye godt og viktig stoff.

  - Hva spiser og drikker du på julaften?

- Pinnekjøtt med mine foreldre, ribbe med min kones familie. Øl og akevitt i begge familier.

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2020?

- Vi valgte ikke å permittere noen, med en felles forståelse i hele bedriften om at det heller ikke skulle skje, hvis vi klarte å gå på vannet og produsere lønnsom journalistikk. Slutten av mars var tøff, men høydepunktet kom utover i april da hjulene begynte å gå fortere.

- Hva var den beste og den verste TV-serien du brukte tid på i år?

- «Atlantic Crossing» var bortkastet tid. Historiejuks burde vært unødvendig i en av de mest dramatiske periodene i moderne norsk historie. Beste paradoksalt nok «The Crown», selv om den også har fått kritikk. Vanskelig å avgjøre hva som er sant internt i kongefamilien, men de historiske og politiske omstendighetene virker noenlunde korrekt gjengitt.

 - Hva er det første du vil gjøre når koronakrisen er over, som du ikke kan gjøre nå?

- Gå på fotballkamper, sitte tett i tett, og juble sammen uten å tenke på sosial avstand. Og feire etterpå!

- Ble du overrasket over mangfoldsdebatten som eksploderte i sommer?

- Både og. Mangfold er viktig, spesielt med medieøyne. Man er best til å beskrive en virkelighet man kjenner igjen, og alle sider av virkeligheten bør være kjent for allmenne medier. Derimot er krenkehysteriet til å bli bekymret over. Det bringer ikke verden videre å projisere inn fornærmelser der de ikke finnes.

- Sist gang ble det bompengeopprør og ulv, men hvilken sak tror du vil definere valgkampen neste høst?

- Sentrum versus periferi, og den stadige fortellingen om at Oslo-eliten plyndrer periferien, noe som er rent tøv. Vi bruker 45 milliarder i året på å ta vare på Utkant-Norge.

- NRK og serieskaperne har fått så hatten passer etter sin omgang med historien i «Atlantic Crossing», men var det innafor eller utafor å gjøre kronprinsesse Märtha til spesialagent i det hvite hus?

- Langt utenfor! Når man beskriver en viktig epoke, holder det ikke å mikse fri diktning med fordreielser og vrangfortellinger. Hele serien ble verdiløs for min del.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2020 kommer du til å huske best?

- Tror det må være natten til 1. nyttårsdag, da feiringen ble en demonstrasjon for ytringsfrihet i Hongkong. Utviklingen etterpå for pressefrihet og demokratiske rettigheter er deprimerende og minner oss på at vi i mediene faktisk har en viktig jobb og at en av de vitale oppgavene er å sørge for retten til frie ytringer.

Gunnar Stavrum mobilbilde.jpg